Проширење је процес, а циљ добробит целе Европе

БРИСЕЛ: Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић изјавила је да је процена Европске комисије да је огроман посао урађен 2018. године у правцу позитивних промена на Западном Балкану, а поводом критика неких чланица оцене Комисије да је Албанија испунила услове за отварање приступних преговора поручила да је проширење процес с много корака и да доноси добробит Европи.
Maja Kocijančić  foto: Tanjug video
Фото: Tanjug

Проширење је процес који захтева испуњавање прецизних политичких и економских критеријума уз усклађивање са законодавством ЕУ. Много корака има на том путу. Нико не може да каже да су сви критеријуми испуњени, али они потребни за следеће кораке јесу испуњени, а ту није крај посла, поручила је Коцијанчић.

Она је подсетила и на чињеницу да је политика проширења ЕУ „геостратешка инвестиција у мир, стабилност, безбедност и економски развој целе Европе“.

Након објављивања овогодишњег извештаја Европске комисије о напретку земља у процесу проширења, из неколико земља чланица стигле су оцене које су опречне налазима Комисије првенствено када је реч о стању у области владавине права у Албанији.

Холандски парламент се после захтева за суспензију визне либерализације за грађане Албаније успротивио и отварању приступних преговора с Тираном, и то поново због проблема са организованим криминалом који у ЕУ долази из ове земље.

Истовремено су и немачки Буднсестаг, као и сам председник Француске Емануле Макрон, изнели оцену да су резултати Албаније у области владавине права неубедљиви.

У Европској комисији тим поводом кажу да су препоруке за отварање приступних преговора са Албанијом и Северном Македонијом засноване на објективним информацијама о „одлучности и опљивим резултатима“ Тиране и Скопља.

Борба против организованог криминал и корупције један је од приоритета. То је обавеза коју ће цео регион преузео и ту се рад наставља, закључила је Коцијанчић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести