Прослава победе савезника: Симболика 11. новембра, нада за КиМ

БЕОГРАД: Хоће ли заиста 11. новембра у Паризу бити неког искорака кад је реч о решавању косовског проблема, питање је које је отворио француски историчар Алекси Труд, који каже да би коначни договор о Косову, према његовим информацијама, требало да буде постигнут на маргинама прославе стогодишњице победе савезника у Првом светском рату, у француској престоници. 
pariz
Фото: pixabay.com

"Није искључено да овај симболични тренутак донесе Београду повољну климу за договарање бар око неких детаља. Не би било ништа необично да Србија у последњем тренутку , као што је бивало кроз историју, успе да постигне повољно решење", рекао је француски историчар и геополитиколог. 

О томе, наравно, нема званичних назнака, али је извесно да председник Србије Александар Вучић, који ће присуствовати прослави великог и значајног јубилеја, неће пропустити такву прилику да питање Косова и Метохије држи у првом плану у свим неформалним сусретима и билатералним разговорима. 

Позив председнику Вучићу лично је упутио председник Француске Емануел Макрон.

Он је, у писму Вучићу, навео да 11. новембра у Париз позива „лидере земаља чије су се снаге бориле у Европи између 1914. и 1918, земаља које су послале контингенте да се боре у Европи и земаља које су послале велики број радника као подршку ратним напорима", речено је Тањугу у Кабинету председника Вучића. Извесно је, дакле, да ће прослави у Паризу присуствовати велики број државника. 

Шефови држава или влада ће присуствовати церемонији код Тријумфалне капије, како би одали почаст милионима жртава Великог рата. 

Сви они, као и председник Србије, биће и гости француског председника на ручку у Јелисејској палати, да би потом, према Танјуговим информацијама, присуствовали отварању Париског форума о миру, који ће бити посвећен управљању светом и изазовима данашњице, као и учвршћивању светског мира, а у светлу поука Првог светског рата. 

У Паризу ће, све у свему, бити низ европских лидера, чији ће ставови, кад је реч о коначном решењу за Косово и Метохију свакако бити узети у обзир, а неки би могли бити и пресудни. 

Долазак је потврдио и председник САД Доналд Трамп. 

Да ли се може очекивати да ће Макрон,односно Доналд трамп у Паризу уважити уважити став председника Вучића да се преговори о коначном решењу за КиМ не могу завршити тако да Србија не добије ништа?

Оптимисти би рекли - можда и може, тим пре што јасан и конкретан став о Косову, попут става Ангеле Меркел да је прича о Косову када је реч о границама завршена, али која неће бити у Паризу 11 новембра, ова двојица лидера до сада нису саопштила.

Сусрети у Паризу, иначе, доћи ће после бројних најављених дипломатских активности Александа Вучића, а најсвежији ће бити сусрети са руским председником Путином, планиран за 15. септембар, са кинеским председником, те са дипломатама и званичницима које ће, као и Вучића, окупити јесење заседање Генералне скупштине УН.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести