Протест на годишњицу убиства Оливера Ивановића

БЕОГРАД: Протестни скуп, у организацији Иницијативе "1 од 5 милиона", био је вечерас у Београду посвећен годишњици смрти Оливера Ивановића.
d
Фото: FoNet

На скупу се, као и током досадашњих окупљања, суботом, обратио глумац Бранислав Трифуновић, а пре тога су емитовани, преко разгласа, снимци изјава и говора Оливера Ивановића о ситуацији и атмосфери на Косову и Метохији.
Протесту су присуствовали чланови породице, али не и Милена Ивановић, удовица убијеног лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда", јер, како је раније рекла, не жели да се смрт њеног супруга "политизује". 

Глумац Бранислав Трифуновић је рекао да је реч о "меморијалној шетњи за Оливера Ивановића", за којег се "годину дана не зна ко га је ликвидирао". 
"Само смо добили информације ко није", казао је он.

"Шетаћемо тражећи одговор на питање ко је изговорио 'смакните га', ко је наредио политичко убиство Оливера Ивановића", рекао је Трифуновић.
Ивановић је, каже, био човек који је мислио својом главом, "који се борио за мир и суживот Срба и Албанаца на КиМ". 
Он је позвао окупљене да "оставе пиштаљке и спусте транспаренте, а да на прилазу тргу Славија упале свеће и светло на телефонима, како би, рекао је, показали да их је “ипак више". 

Учесници протеста су потом шетали трасом од Платоа, преко Теразија, до Славије, па Булеваром ослобођења до Храма Светог Саве.

Свеће за Ивановића код Храма Светог Саве

Скуп је завршен испред Храма Светог Саве.
Са разгласа је пуштена песма "Востани Сербије", испред Храма је развијен транспарент "Нас је ипак више", а окупљени, међу којима је био и Драган Ђилас, лидер опозиционог Савеза за Србију, свеће за Оливера Ивановића које су запалили на Славији, оставили су испред Храма.

У Храм нису ушли, а према речима организатора, нису пуштени да уђу.

Организатори су на крају скупа захвалили свима што су у толиком броју дошли вечерас како би одали почаст убијеном Ивановићу и најавили да ће следећи протест бити одржан у суботу од 18.00.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести