Протест за заштиту српских светиња

БЕОГРАД: Протест за заштиту српских светиња у Црној Гори завршен је вечерас на аеродрому "Никола Тесла", а не на Мостарској петљи, како је првобитно било планирано, јер је, према речима организатора из Удружења "Кнез Мирослав", било више стотина аутомобила, па нису желели да блокирају град.
protest
Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

Председник Удружења "Кнез Мирослав", Веско Драшковић каже да је задовољан како је протекао протест, наводећи да није било проблема и да је одзив био велики. Према његовим речима реч је о протестном скупу у знак подршке угорженој цркви у Црној Гори и угорженом српском народу.

“Наше деловање је интензивније од оног момента када је на неки начин ћирилица протерана из Црне Горе, када је угрожен спрски језик, јер сматрамо да су то светиње које треба да се заштите. Сада, када је нападнута црква и када је објављен неки рат цркви, са жељом да она нестане на том подручју, ми смо се узнемирили и осећамо да треба да се сакупимо и дамо подршку на миран начин,” рекао је Драшковић Танјугу.

Време је такво да нам нису потребни сукоби, нагласио је Драшковић и додао да је потребно да владају разум и разговор, како би се избегла велика штета по српски народ.

Колона возила кренула је са ауто-пијаце на Бубањ потоку, а учесници нису носили страначка обележја већ само заставе Србије и Црне Горе, као и барјаке са ликом Петра Петровића Његоша.

Пуштали су црквене и патриотске песме. Како је за Танјуг рекао председник удружења "Кнез Мирослав" Веско Драшковић, ово нису биле литије, већ протест којим се даје подршка угроженој цркви и угроженом српском народу у Црној Гори.

Навео је и да није протест против власти у Црној Гори, а на питање да ли су се данас окупили, јер су сутра избори у Црној Гори, одговорио да се може тумачити и као случајност и као намера, а потом објаснио да раније није било услова за протесте и да је данас, како каже, било могуће организовати протесте, а да не сметају Београђанима.

На питање да ли је ово протест против власти у Црној Гори, Драшковић је одговрио да није, да "они нису политичари и да се баве заштитом српског народа".

Одговарајући на питање да ли је протест организован баш данас због тога што су сутра избори у Црној Гори, Драшковић каже "случајност или намера, може се тумачити и као једно и као друго", наводећи да они нису одржали протесте током прошле две седмице, јер није било услова за то и да је ово био једини дан када је било могуће да се протест одржи, а да не засмета Београђанима.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести