Протестна нота ЕУ због представљања Тесле као Хрвата

БЕОГРАД: Србија је упутила протестну ноту европској комесарки за иновације, истраживање, културу и образовање Марији Габријел због тога што је на интернет презентацији ЕУ амерички научник српског порекла Никола Тесла представљен као Хрват, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
nikola tesla spomenik
Фото: Tanjug/arhiva, ilustracija

Они су у материјалу за ображовање младих људи напоменули да је Тесла чувени Хрват који је открио рендгенске зраке, рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Он је рекао да би Тесла завршио у злогласном усташком логору Јасеновац да је живео у Југославији за време Другог светског рата.

Ето, толико је он Хрват, закључио је Дачић.

За нас ће и 21. јун бити дан победе над фашизмом

Дан победе над фашизмом обележава се данас, 9. маја, али ће за Србију бити важан и 21. јун као дан победе над фашизмом, рекао је лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић и додао да све политичке странке треба да осуде насиље које се јуче догодило испред парламента у организацији лидера Двери Бошка Обрадовића.

Он је навео да владајућа коалиција нема страх и да желе да део опозиције окупљен око Савеза за Србију изађе на изборе 21. јуна.

Фото: Tanjug (Nenad Nešić)

Они беже од избора, мисле да ће насиљем доћи до власти, рекао је он и додао да је дуго у политици, да је свашта преживео, али да се никада није десило да неко испред парламента напада посланике.

Како каже, насиље је једина понуда дела опозиције, са којом иступају пред грађане.

Додаје да Обрадовић није јуче приведен зато што га штити посланички имунитет и да је за привођење потребно укидање имунитета или да је урадио кривично дело за које је запрећена затворска казна дужа од пет година.

Лако може свако да одговори на насиље, али то онда подразумева велике сукобе, увлачење много ширег круга људи, прихватање провокација. И председник Александар Вучић је рекао да ћемо ми учинити све да не долази до већих инцидената, рекао је Дачић за Пинк.

Напомиње да би све политичке странке требало да осуде тај акт Обрадовића и додао да они који "стоје иза Обрадовића или су режисери" отворено ћуте.

Нисам видео да се (Драган) Ђилас оградио, (Борис) Тадић ћути, рекао је он и додао да су поступке Обрадовића осудили Гордана Чомић, Зоран Живковић, Чедомир Јовановић, Ненад Чанак.

Подсећа да је Обрадовић звиждао у парламенту у пиштаљку и када су он (Дачић) и премијерка Ана Брнабић у Скупштини Србије говорили о укидању ванредног стања и када га је неко од посланика питао шта су његови захтеви он је рекао да нема захтеве.

Народ је најбољи судија. Овде је реч хоћемо ли да гласамо за нормално друштво, рекао је Дачић и додао да ће предложити да се у Србији уведе дан националног јединства.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести