Протестна нота Хрватској због Томпсона и Ковача

Министарство спољних послова Републике Србије уручило је протестну ноту амбасадору Републике Хрватске

у Београду Гордану Маркотићу због изјаве министра вањских и европских послова Републике Хрватске Мира Ковача, дате 16. априла 2016. године хрватским медијима, у којима се вређа и омаловажава Република Србија.

МСП сматра неадекватним да се у јавним изјавама званичника Хрватске примена Закона Републике Србије описује речима „повијесна перверзија”, а Републици Србији имплицира да је „држава из које су потекли планови за ратове деведесетих”, наведено је на сајту Министарства. Додаје се и да би уздржавање од таквих оцена с хрватске стране убудуће допринело унапређењу билатералних односа и добросуседске сарадње.

МСП Србије користи ову прилику да укаже да се у Хрватској готово свакодневно дешавају националистички испади и користи говор мржње, чиме се међу припадницима српске националне мањине ствара осећај угрожености, што је директна последица избегавања надлежних органа Републике Хрватске да такве појаве адекватно санкционишу и јавно осуде.

Посебна забринутост се изражава због учешћа хрватског певача Марка Перковић Томпсона на верској трибини за младе у католичкој школи у Шибенику, 16. априла 2016. и предавања које је одржао ученицима основне и средње школе, уз песме „Чавоглаве”, и „Јасеновац и Градишка Стара” у којима се величају усташтво и упућују претње Србима.

Амбасадор Маркотић и представници Министарства спољних послова сагласили су се у томе да, након формирања нове владе у Србији, треба чешће одржавати састанке представника двеју земаља на којима би се разматрала отворена питања.

В. Ђ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести