Провера инжењерских лиценци на сваких пет година

БЕОГРАД: Инжењерска комора Србије ће, према изменана Закона о планирању и изградњи, прећи у надлежност Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и лиценце ће се проверавати на пет година, изјавила је данас потпредседница владе и министарка грађевине Зорана Михајловић.
skupstina srbije poslanici
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

"Не можемо да дозволимо да неко прави приватну комору од Инжењерске коморе. Није овде ништа приватно. Она је струковно тело и шта је проблем да се некад те лиценце провере, ако су поштено стечене", рекла је Михајловић током расправе у парламенту.

Такође, додала је - у чему је проблем да се на пет година провери да ли су људи прочитали неки стручни рад, да ли су га написали и да ли су урадили неки пројекат или нису.

Михајловић је казала да ће Инжењерска комора Србије, издавање лиценци и Суд части те коморе прећи у надлежност министарства, као и да ће постојати јасни критеријуми који морају да се испуне да би неко добио лиценцу, али и критеријуми на основу којих може да се покрене провера и одузимање лиценци.

Додала је да ће се стручни испити обављати и даље у Инжењерској комори.

Михајловић је навела да Инжењерска комора треба да буде под надзором Владе Србије зато што се у нашој земљи реализују пројекти вредни 16 милијарди евра

"Волела бих да ви уопште знате шта причате или само чувате фотељу челника Инжењерске коморе Драгослава Шумарца. Када је био министар грађевине грађевинске дозволе су се чекале осам година и ниједан капитални пројекат није могао да почне", истакла је Михајловић одговарајући на критике посланика Блаше Божовића из ДС.

Михајловић нагласила да је најважније да имамо квалитетне пројектанте и да држава не сме да дозволи да неко прави приватну комору.

"Инжењерска комора је од 2003. издала око 70.000 лиценци, а одузела свега две лиценце. Препројектовање потпорног зида у Грделичкој клисурије, који се срушио, радио је неко ко има лиценцу. Како то сме да се деси", запитала је Михајловић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести