Провокација или истинито информисање?

НДНВ је упутио протест због наводног ускраћивања права колеги новинару Сави Мајсторову са СОИнфо да присуствује конференцији за новинаре, организованој поводом посете министра спорта и омладине Вање Удовичића и покрајинског секретара за спорт и омладину Данета Басте, контактирали смо Градску управу, како бисмо, као истински новинари сазнали обе стране приче.
Sombor Miljenovic
Фото: М. Миљеновић

Портал 025.рс из кабинета градоначелника сазнајемо да нису били упућени у то да је било ко избачен са конференције, те да би сигурно реаговали да су знали да се нешто такво дешава, полазећи од чињенице да се у Сомбору никада тако нешто није дешавало.

„С обзиром на то да немамо сазнање шта се заиста десило, и под којим околностима, у циљу што транспарентнијег рада потребно је испитати цео догађај. Циљ Градске управе је да све што се ради буде јавно и да грађани управо путем медија буду информисани о свему. С тим у вези, уколико је заиста дошло до таквог немилог догађаја, и сами осуђујемо цео случај у којем се нашао Сава Мајсторов. Ми смо свакако увек давали одговоре на сва питања која смо добијали од СОинфо, а тичу се рада Градске управе, јер како је већ речено, ми смо на услузи свим грађанима и они имају право и потребу да буду укључени у све што ради Град“, наводе из ГУ.

Оно што се ми као део медијског система питамо је како то да једно регионално удружење новинара као што је Независно друштво новинара Војводине даје себи за право да „покрива“ само једну страну. Одакле им право, као новинарима да доносе политичке прогласе, уместо да извештавају о догађају, без коментара, етикетирања и проглашења кривца. Одакле им право да деле медије на политички „подобне“ и „неподобне“ и на основу чега се нека локална самоуправа може оптужити да класификује уређивачку политику неког медија као подобну или неподобну?

Недопустиво је да НДНВ изјави да је уређивачка политика та која сврстава новинаре у такве категорије, јер на тај начин, заправо су они ти који медије на локалу деле, етикетирајући редакције на одговарајуће и неодговарајуће.

Циљ свих медијских кућа, па и удружења, треба да је благовремено и истинито информисање, а не сврставање на „подобне и неподобне“, а медији су ту да обавесте грађане транспарентно и истинито –Ко, Шта, Где, Када, Како и Зашто ради за њихово добро, у овом случају у Граду Сомбору.

(025.рс)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести