Пуповац: Бићемо у ЕП глас против страхова, за права свих мањина

Листа Самосталне демократске срске странке наступиће први пут самостално на изборима за Европски парламент 26. маја.
milorad pupovac, Tanjug
Фото: Танјуг/видео

Листа који предводи председник СДСС-а Милорад Пуповац има 12 кандидата, колико ће Хрватска делегирати посланика у скупштину ЕУ након ових избора, а кандидати СДСС-а наћи ће се између 33 изборне листе колико се у Хрватској пријавило за европске изборе.

– За самостални излазак листе СДСС смо се одлучили због два разлога. Први је тај што самосталним изласком чинимо видљивост како странке тако и заједнице за целокупну хрватску политичку сцену – каже др Милорад Пуповац за “Дневник”. – Желимо да ова кампања допринесе ослобађању Срба од страхова који их притискају у срединама у којима живе. Други је разлог тај што се последних година води кампања против права Срба на политичку представљеност у Сабору и што многи омаловажавају политичку снагу СДСС-а. Желимо да им покажемо да то неће ићи тако једноставно и да је СДСС странка са снажном подршком. И да је као таква споспобна да освоји респектабилан број гласова не само за Хрватски сабор већ и за Европски парламент.

На представљању листе СДСС изразили сте очекивање да ћете  освојити једно место у Европском парламенту. Колико је то гласова и на које бираче рачунате да ће пружити подршку Вашој листи?

– Тако је. Очекујемо да ћемо након ХДЗ-а, СДП-а, Амстердамске (либералне) коалиције, Живог зида и Моста бити у групи од неколико странака које ће се борити за један мандат. Дакле, сигурно ћемо бити у групи првих осам странака, а учинићемо све да будемо та шеста која ће припасти 12. мандат. Уколико излазност буде као и пре пет година, тад би нам могло требати око 60 хиљада гласова. Радићемо на томе да тај број буде и већи.

Очекујете ли и гласове изван српског националног корпуса?

– Да, наша је кампања инклузивна. Као што је и наша политика. Многи живе у мешовитим браковима. Многи нас виде као истинске борце против ревизионизма и национализма. Припадници других мањинских заједница виде нас као истрајне борце за мањинске права. Дакле, резервоар наше подршке нешто је шири од српске заједнице.

Која ће бити основна залагања представника СДСС-а уколико буду изабрани у ЕП?

– Залагаћемо се за више ствари. Бићемо против Европске уније у којој се продубљује неједнакост између њених чланица, а у којој једне постају богатије, а друге сиромашније, у којој једне служе као резервоари за исељавање радне снаге, а друге за усељавање екстра профита. Бићемо за то да и Унија и Хрватска испуњавању своје обавезе према мањинама, посебно према Србима. Да се нико напољу не хвали успесима хрватске мањинске политике, а код куће да се смањују права мањина и угрожавају резултати мирне реинтеграције и Ердуског споразума. На крају, залагаћемо се за проширење ЕУ на све државе бише Југославије, посебно Србије, јер то те земље заслужују и због тога што одлагањем тога не само Балкан, већ и Унија могу доживети даљу дестабилизацију.

Да ли припадници српског народа у Хрватској и даље носе у јавности стигму одговорности за рат и какав је положај Срба и, уопште, мањина у Хрватској?

– Носе, на жалост. Зато ова наша европска кампања и наш европски циљ иде за тим да ту стигму уклони, да покаже да Срби нису само „лоши момци“ како се и даље шири прича. Јер таква прича има за циљ изолацију Срба, па и Србије, из круга европских земаља. Таква прича има за циљ стварање атмосфере у којој ће се тешко остваривати мањинска права. Ми желимо да будемо глас свих мањина не само у Хрватској већ и шире чији је положај осетљив и нама схватљив. И то не само српске, већ и других мањина.

Колико Србија и Срби ван Хрватске могу да имају користи од учешћа хрватских Срба у Европском парламенту?

– Много. Представник СДСС-а у Европском парламенту биће глас оних чија су права зајамчена хрватским приступним уговором Унији, а на која су и Унија и Хрватска заборавили. Такође ће бити глас нормализације односа између Хрватске и Србије у европским оквирима, а не глас уцена или блокада. На крају, као што сам рекао, биће глас проширења Уније, а то значи непристраснијег упознавања Уније са Србијом.

На овим изборима ваша листа није једина која окупља Србе у Хрватској, ту је и Демократски Савез Срба. Да ли је могло да на ове изборе Срби иду с једном листом?

– На жалост, није. ДСС није настао да би јачао политичко јединство Срба. Настао је кад се хтела преузети контрола СДСС од једне јаке хрватске политичке странке па кад то није успело, извршиоци тог циља су, што због својих амбиција што због туђих интереса, одлучили да формирају посебну странку. Окупили смо све што смо могли окупити. Има још појединаца, од којих неки и у ДСС-у, које ћемо у будућности окупити у крилу СДСС-а, али без оних који су труле или незреле јабуке.

Уколико листа коју предводите пређе цензусни праг од пет одсто, ко ће представљати СДСС у Европском парламенту?

- Закон каже да иде онај ко освоји највише гласова наше листе. Избори ће показати ко ће то бити.

Александар Савановић


Пријаве за гласање на европским изборима до 15. маја

Колико ће за Србе у Хрватској и оне који су напустили Хрватску, а имају држављанство те земље значајно да се српски глас чује у ЕП?

- Знате, док је Хрватска приступала Унији, дотле су се решавала бројна отворена и нерешена питања Срба из Хрватске и Срба у Хрватској. Након што је постала чланица Уније, то се не догађа или се догађа веома тешко. Због тога је важно да имамо свој глас у Европском парламенту. И недовршена обнова кућа, и прогони за ратне злочине, и заштита имовинских права (укључујући и пензије), и право на језк и писмо, на равноправан живот и без страха, упозоравање на историјски ревизионизам и говор мржње, све би то био део нашег гласа у Евроспком парламенту и другим европским институцијама. Зато је важно да сви наши избегли сународници који имају хрватске документе изађу на ове изборе и тако помогну себи, помогну нама и помогну Србији. Последњи рок за пријаву је 15. маја. Пријава се може обавити директно у конзулату презентацијом или пасоша или ваљаног личног документа, а може се обавити и слање фотокопије истог документа е-маилом на адресу конзулата уз напомену да као  хрватски/европски држављанин желите гласати на изборима за Европски парламент.


Конзулати прва адреса

Они који имају хрватску личну карту с пребивалиштем у Хрватској, уписани су у бирачки списак могу доћи на гласање у Хрватску. Ако то не могу, могу се пријавити за гласање у конзулату. Сви који имају  хрватску личну карту с пребивалиштем у Србији, такође су уписани у бирачки списак и могу ићи на гласање у конзулате без претходних пријава. Они који имају само документ о држављанству или хрватски пасош, требају да се пријаве конзулатима за гласање.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести