Пуповац: Инцидент на книнској тврђави штетан чин

БЕОГРАД: Председник Српског народног већа Милорад Пуповац оценио је као "веома штетан" и "срамотан чин" недавни инцидент на книнској тврђави, и истакао да "за такав "ратни језик" више нема места у односима две земље.
milorad pupovac, Tanjug
Фото: Танјуг/видео

"Срамота је да се племенит чин поводом празника Светог Саве - када се међу Србима деци деле пакетићи, а коју су подржале и релевантне институције да деца очувају свој идентитет - оцрни и компромитује сасвим непотребним, блесавим и изузетно штетним порукама", рекао је Пуповац за Хину.

Он је коментаришући видео снимак објављен на Фејсбук налогу теолога Милоша Стојковића о посети Книну, а у коме се говори о "окупираном српском граду", рекао да за тако нешто нема места у актуелним односима Србије и Хрватске.

"Те поруке можда у Србији неком треба да покажу како је неко био јунак на книнској тврђави, како је неко био јунак у Хрватској... Али, говорити ратним језиком, такмичити се у ратним причама и ратним реторикама - то је нешто што не може имати места, не само у тој акцији него ни у данашње време, јер је то штетно и за младе Србе и за младе Хрвате, то је штетно за Србију и Хрватску", рекао је Пуповац.

Према његовом уверењу, инцидент на книнској тврђави је "за неко време бацио љагу на све што су Република Србија и њезини грађани учинили и чине" у помоћи страдалима од потреса у Сисачко-мославачкој жупанији.

"Верујем да смо сви, заправо, схватили да су такви покушаји велика срамота не само за људе који су то учинили, а да ћемо се ми остали издигнути изнад тога и видети да је много више оних који се руководе потребом да будемо солидарни, да будемо блиски једни другима и да изађемо из ратних прича у мирнодопске, приче у којима ћемо обнављати међусобне везе, јачати економску и културну сарадњу и истовремено показати да знамо поштовати страдање и с једне и с друге сране", рекао је Пуповац.

Пуповац је вечерас у амбасади Хрватске у Београду присуствовао завршници хуманитарне акције српских уметника којом је осигурано око 7000 евра помоћи страдалима у земљотресу у Бановини и истакао да тај гест има "изнимну вредност, не само симболичку, већ надасве људску".

"Ти ствараоци и уметници, а не само велике фирме , не привредне коморе и не држава, ставили су на располагање оно што имају, од своје душе и од свог срца. Једнако тако као и они који су откупили њихова дела, показали су да стоје солидарно уз људе који пролазе најтежа страдања, најприје ратна, а сада и ова у којима су неки људи остали и без куће и без кућишта", рекао је Пуповац.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести