Пуповац: Неопходно да Срби у Хрватској  поштују законе

ЗАГРЕБ: Дан уочи обележавања Дана српског јединства у Србији и Републици Српској, председник Српског народног већа Милорад Пуповац позвао је припаднике српске мањине у Хрватској да тај дан обележе поштујући закон земље у којој живе.
milorad pupovac, Tanjug
Фото: Танјуг/видео

“Што се тиче међународних и домаћих норми које регулишу повезаност припадника националних мањина са својим матичним државама, укључујући и повезаност у сећању на важне датуме који се тичу слободарских традиција и значајних симбола које поједине земље имају, као што је застава, то је нешто што припада и Србима у РХ, као што и припада Хрватима који живе у Републици Србији или другим мањинама које живе изван својих матичних земаља", рекао је Пуповац и додао:

"То треба рећи због неких људи који то не разумеју и виде као проблем".

Он је на прес конференцији поводом обележавања Дана српског јединства и позива председника Србије Александра Вучића упућеног свим Србима ма где да живе да тога дана развију српску заставу, а што су појединци у Хрватској оштро критиковали, Пуповац је рекао да свако манифестирање било да је повезано са матичном земљом и њеним датумима који су важни и за националну мањину треба да буде у складу са законом земље у којој живе.

Указао је да Хрватска има прописана правила коришћења застава других земаља.

"Од велике је важности да сви разумемо да је неопходно да Срби у Хрватској поштују законе РХ и да Хрвати у Србији поштују законе Републике Србије”, рекао је Пуповац.

То, истакао је, треба одвојити од коришћења застава које мањине имају у Хрватској, а које су службено признате и чије признање се заснива на одредбама уставног закона о правима националних мањина.

Додао је да се на основу тих признања даље прописује употреба тога што је признато као, на пример, застава и прописује се статутима јединица локалне самоуправе.

"Српска заједница у РХ као службену заставу има народну заставу Срба коју имамо овде у простору СНВ-а, а уз коју је и хрватска тробојница”, нагласио је Пуповац и додао да ће сутрашњи дан бити као и данас и као што је сваки дан.

Разлика је, додао је, само што у појединим опћинама те су заставе истакнуте на зградама у којима се налазе српске институције, а у некима се налазе у оваквим службеним просторима као што је овај и то не треба никоме да смета нити икога да плаши”, рекао је Пуповац.

Шеф посланиичког клуба владајуће ХДЗ у хрватском сабору, Бранко Бачић, сматра, "непримереним, неприхватљивим и провокацијом" позив председника Вучића, да поводом сутрашњег обележавања Дана српског јединства Срби у свим земљама света развију српску заставу.

Он је раније данас рекао да очекује да ће, како је навео, "наши суграђани, и припадници српске заједнице у Хрватској, поштовати закон".

На питање да ли ће полиција сутра то надзирати, Бачић је рекао да хрватска полиција уредно и врло квалитетно обавља своје законом поверене послове и да ће тако бити и сутра.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести