Пуповац: Није смело да дође до забране Вучићеве посете

ЗАГРЕБ: Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац истакао је данас на конференцији за новинаре у Загребу да није смело да дође до забране председнику Србије Александру Вучићу да посети Јасеновац.
milorad pupovac printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Пуповац, који је наводно хрватску владу обавестио да Вучић намерава да дође у посету Јасеновцу, рекао је да није смело да дође "до овакве ситуације и до оваквог одлучивања", преноси Индекс.хр.

"Није се смело догодити да се траже алтернативни начини како да се та посета обезбеди и прође у реду. Постојала је у два наврата комуникација кад би то требало да се догоди, па је одложено. Овог пута није било комуникације, мој покушај за ту комуникацију је пропао. И то је озбиљан проблем", нагласио је Пуповац.

Оценио је да "ово није мали повод" и додао да је реч о осетљивом, трауматичном и болном питању.

Пуповац је изразио бојазан да због ове ситуације, како је рекао, ионако лоши односи између Хрватске и Србије могу бити погоршани и да би комуникација могла да буде још гора него сада.

Каже и да ово показује одсуство жеље да се овакве ствари не догађају.

"Јасеновац је место за исказивање пијетета страшном злочину и страшном броју жртава, где се гради помирење, нарочито између Хрвата и Срба, нарочито након нових жртава у ратовима 90-их. Ово што се догодило је последица недовољног схватања о томе шта је Јасеновац и недовољног слушања нас кад су у питању јасеновачке и све друге жртве", навео је Пуповац.

Изразио је наду да "након овога све оно што је било посложено као искорак у односима између Србије и Хрватске, у правима мањина у Хрватској и Србији неће бити покидано".

Пуповац је позвао све да спрече даљу ескалацију и да "удахну дубоко пре него што крену у било који вербални или политички корак који може тешко да наруши ионако нарушене односе".

"Позивам све и да се у што краћем могућем року посвете комуникацији и да слушају оне који су добре вере и воље", поручио је Пуповац.

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести