Пуповац: Одговорност за одлазак у Книн само је наша

БЕОГРАД: Политички лидер Срба из Хрватске Милорад Пуповац изјавио да је Борис Милошевић, као представник Срба и потпредседник хрватске владе, ишао у Книн на обележавање 25. годишњице војно-полицијске акције "Олује" да би се, како је истакао, зауставило "ратовање политикама сећања и комеморација".
pupovac, tanjug
Фото: Tanjug

Пуповац је за београдски Недељник истакао да је одговорност за ту одлуку само на Србима у Хрватској и да нема потребе да неко из Београда буде њихов "ментор", а још мање да их неко оптужује.

"Борис Милошевић отишао је тамо да би се створиле претпоставке за следеће ствари: да би се зауставило ратовање политикама сећања и комеморирања, да би се оне почеле трансформисати у поруке мира и помирења", рекао је Пуповац и додао да је циљ одласка и да би се осудили злочини почињени према Србима, као и да би се исказало и признало жаљење због страдања Срба.

Додао је да није неочекивано то да многима у Србији није јасно зашто се Милошевић појавио у Книну.

"Прво, тај је датум већ четврт столећа извор сукобљавања и одржавања ратне атмосфере међу Хрватима и Србима, између Хрватске и Србије. За Хрвате, он је дан за славље, а за Србе, дан за жаљење, па за Србе који жале, он није требало да буде тамо", рекао је Пуповац.

Он такође сматра да јавност у Србији није имала прилику чути "зашто, на који начин и с којим циљевима" је Милошевић био тамо, па је, како наводи, мало оних који би на прави начин то могли разумети.

Односи с Вучићем какви су потребни

Пуповац је изјавио је да с председником Србије Александром Вучићем има односе какви су могући и потребни.

У интервјуу за београдски Недељник, он је рекао да је, захваљући томе, Србија помогла српској заједници у Хрватској и изразио наду да ће допринети побпољшању односа две суседне земље.

"То је резултирало различитим облицима помоћи српској заједници у Хрватској, а надам се да ће резултирати и новим корацима у односима између Хрватске и Србије", рекао је Пуповац.

До извесне затегнутости у односима лидера српске заједнице у Хрватској и Србије дошло пошто је један од лидера Срба, потпредседник хрватске владе Борис Милошевић, присуствовао прослави 25. годишњице хрватске војно-полицијске акције "Олуја", у којој је у августу 1995. године из Хрватске избегло између 220.000 и 250.000 Срба.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести