Пуповац: Пленковић није био склон да забрани за дом спремни

ЗАГРЕБ Председник Самосталне демократске српске странке (СДС С) Милорад Пуповац изјавио је да је са одлазећим премијером разговарао о могућности да усташки поздрав “за дом спремни” буде законом забрањен у Хрватској, али да Андреј Пленковић, како каже, није био склон томе.
m
Фото: Youtube Printscreen

То јесте усташки поздрав и тешко је, практично немогуће, приписивати му било које друго значење након раздобља усташког покрета и тешко је то правдати чињеницом да су неке формације за време рата у Хрватској поздрављале тим поздравом и с обзиром на то да су касније прикључене ХВ-у да тиме тај поздрав више није усташки, казао је Пуповац.

"То не одговара чињеницама. Ти људи доиста јесу величали Павелића и његову усташку идеологију. Неки од њих и данас то нескривено показују", казао је Пуповац одговарајући на питање да ли може да прихвати тезу да поздрав "за дом спремни" није усташки, него поздрав којим су се припадници ХОС-а борили за Хрватску у Домовинском рату.

Говорећи о несклоности Пленковића да тај поздрав буде законски забрањен, Пуповац је навео да једна странка, колико год била моћна, а ХДЗ, каже, то јесте, ако је подељена око поздрава то онда није довољно да тај поздрав "сместимо тамо где му је место - у историју".

Говорећи о раду одлазеће владе, чији је СДСС део, Пуповац је рекао да је она почела и завршава мандат дубоком кризом. Наводи да му није жао што је његова странка била део владе, јер су, како каже, ипак направљени неки искораци.

"Жао ми је што нисмо ишли брже и одлучније", рекао је Пуповац за хрватски портал Дневник.

Хрватска се налази нешто више од месец дана до парламентарних избора, званична кампања још није почела, али је она неслужбена у пуном јеку, а влада је, истиче Пуповац, почела у периоду озбиљне дубоке кризе након краха сарадње између ХДЗ-а и Моста и завршила је са дубоком кризом као последицом ковида-19.

"У самој коалицији то је било доиста тешко раздобље, посебно за заступнике мањина јер су се говор мржње и нетолеранција манифестовали у Сабору и изван Сабора. Било је изузетно тешко политички деловати у таквим околностима", рекао је Пуповац.

О лидеру Домовинског покрета Мирославу Шкору, Пуповац каже да га зна као политичара из времена председничке кампање, као певача који је ушао у политичку сферу.

Шкоро се, према Пуповцу, користи најдиректнијим популистичким методама за које се верује да могу имати резултата у споју певачке популарности, која је национално сентиментална, и његовог позивања да ће служиит народу и да ће из њега проговорити народ, као И да ће помоћу њега народ владати.

"Предуго сам у политици да бих могао веровати у такву идеју политике", рекао је Пуповац.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести