Пуповац: Потпуног помирења неће бити без Србије

ЗАГРЕБ: Председник Самосталне демократске српске странке (СДС С) Милорад Пуповац изјавио је данас да помирење Хрвата и Срба у Хрватској никад неће бити потпуно без помирења Хрватске и Србије.
pupovac, tanjug
Фото: Tanjug

"За један део помирења нисмо довољни ми у Хрватској, због тога не би требало слати поруке које ту могућност отежавају, а поготово искључују", истакао је Пуповац на прес конференцији у центру Загреба, испред споменика Петру Прерадовићу.

"У Книну на дан који Хрвати доживљавају као дан победе, а Срби као дан страдања, помешано је у брашно и воду. Сви су, а највише Пленковић, додали квасац и прстохват соли. То је ове године био квасац мира. Започет је процес мешања теста за погачу помирења", рекао је Пуповац, пренсои портал Индекс.

Он је истакао да је трауматично искуство Срба након ратова 90-их велико и да зато треба имати стрпљења.

"Мој задатак није да продубљујем трауме и сукобе, моја задатак је да стварам претпоставке за овај процес", рекао је Пуповац и поновио да је уверен да у тај процес треба да буду укључени и представници Србије.

Говорећи о Вуковару, он је казао да би желео да буде простора и за комеморацију страдања Хрвата и за комеморацију страдања грађана Вуковара српске националности.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести