Пуповац: СНВ је против обележавања које распирује мржњу

БЕОГРАД: Српско национално веће (СНВ) није против обележавања акције Олуја, али је против обележавања које распирује националну мржњу и непријатељство између Хрватске и Србије, изјавио је данас председник већа, посланик у сабору и лидер Самосталне демократске српске странке (СДС С) Милорад Пуповац.
s
Фото: Youtube Printscreen

Пуповац није присуствовао сећању на жртве Олује синоћ у Новом Саду, а ни данас на обележавању Дана државности и захвалности и Дана бранитеља у Книну, где Хрвати традиционално славе овај дан.

На питање зашто не присуствује догађајима у Книну и синоћњем обележавању у Новом Саду, Пуповац је за Еуроњуз рекао да би требало обележити све што је важно. Напоменуо је да се треба сетити људи који су страдали у том рату, "страдања Срба и историјског егзодуса и суочавати се политикама које су до тога довеле, а које су имале за циљ етничко чишћење, а не да се мирним путем реши сукоб".

"Прво, разлог због чега не присуствујем је наша дужност да се сећамо у Хрватској, у завичајима у којима живе наши сународници, а из којих је већина избегла. На тим местима се треба сетити, јер тамо су се догодила страдања, убиства, паљења насеља, ствари које се нису смеле догодити", рекао је Пуповац.

Додао је да се на тим местима треба окупљати на начин који ће се водити рачуна о достајанству сећања на жртве и са једне и са друге стране.

"И у Србији и у Хрватској смо поделили те ставове и делимо их у својим изјавама сећања. Не сматрамо да је нужно да следе наш начин сећања, али минимум је да када се сећамо, не производимо увреде за другу страну, да водимо рачуна о томе да су људи на српској и на хрватској страни страдали", рекао је.

Истиче да је потребно још много тога да се уради да би се људима који су обесправљени вратило право које су изгубили и да "се побринемо да злочини не буду средство за политичке обрачуне, неко за суочавање с правом".

Напоменуо је да нестали не смеју да буду средство за политичко сукобљавање, него да је то пре свега хуманитарно питање које треба решити у што је могуће већој мери.

"То су разлози и мотиви који нас воде, а верујемо да ћемо се вратити у ту врсту односа која ће омогућити постепено измирење хрватског и српског народа, и нормализацију односа Хрватске и Србије".

На питање о томе да ли се нешто променило од када је Борис Милошевић био на обележавању "Олује" у Книну, Пуповац је рекао да је требало и да се кренуло у том правцу. Подсетио је да су и представници Хрватске дошли на нека места страдања и непојмљивих злочина.

"То је био почетак, и веровали смо да је то неопходно да се направи корак, не само у односима Срба у Хрватској и владе и да пре свега да донесе неку врсту мира, него и у односима Србије и Хрватске, што се није догодило", рекао је.

Каже да обележавање у Новом Саду није пратило "тако жестоку и ватрену реторику какву смо имали до тог датума", а нада се да ће мање жестока реторика бити и у Книну.

Коментаришући процесуирање ратних злочина и питање злочина на Петровачкој цести, Пуповац је рекао да Загреб није показао интерес и да није одговорио на начин којим се избегава суочавање с чињеницом да је тамо почињен злочин који је документован.

"То је нешто што је заједничка обавеза Хрватске и Србије, да се створе претпоставке да се тај и други злочини који су некажњени, било над Србима или Хрватима, могу процесуирати. У овим околностима то није могуће", истакао је Пуповац.

Каже да се могу подизати оптужнице с једне или друге стране, али да се неће постићи ефикасност и праведност.

"Наш интерес, Срба који живе у Хрватској, јесте да се Хрватска и Србија врате споразуму о сарадњи и правним питањима процесуирања злочина", рекао је Пуповац и додао да би то била гаранција за сигурност свакоме.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести