Пуповац: Шта ако не грешимо? / Дачић: Улазите у клише који жели Хрватска

БЕОГРАД/ЗАГРЕБ: Председник СДСС Милорад Пуповац поручио је вечерас да Срби у Хрватској мисле на Србију и на друге делове српског народа, али да разговарају са онима са ким сматрају да треба, као и да се са њима разговара.
milorad pupovac, Tanjug
Фото: Танјуг/видео

Пуповац је то из Загреба рекао за емисију „Око“ РТС реагујући на оцену министра спољних послова Ивице Дачића, који је такође био гост емисије, да је одлазак Бориса Милошевића био погрешна одлука и покушај рушења српског јединства.

„Господине Дачићу, ми мислимо на Србију, на друге делове српског народа, разговарамо с ким сматрамао да треба и са нама се разговара, али не на овај начин на који се у јавности ради преко појединих медија. То не желимо и избегавамо, учинићемо све да са наше стране то не долази“, рекао је Пуповац.

Додао је да ће, ако је одласком Милошевића у Книн на обележавање „Олује“ направљена грешка, ту грешку и платити.

„А шта ако нисмо направили грешку и ако ће овај корај довести до оздрављења у односима Хвата и Срба, да ли ће нам онда неко рећи: извините браћо“, упитао је Пуповац.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Одговарајући Пуповцу, министар Дачић је рекао да Пуповац правдајући свој потез "улази у клишее које Хрвати желе".

"То је да се сад осуђује Београд због односа према Србима у Хрватској. Да кажу да су победили великосрпску политику. Извините господине Пуповач, да ли је то била великосрпска политика? Колико данас Срба живи у Книну? Ко је данас градоначелник? Колико је Срба у Глини. Шта је тамо на месту цркве? У Смиљану, одакле је Тесла, нема ниједног Србина", рекао је Дачић и наставио:

"Колико је Срба данас у Хрватској, а колико је било 1991? Да ли Срби учествују у прослави или у обележавању етничког чишћења"?, упитао је Дачић.

Дачић је подсетио да је Пуповац и раније био у хрватској влади и упитао зашто раније није учествовао у прослави Олује.

Он је казао да Пуповац мора да научи да када дискутује употребљава речник примерен разговору, "а не да испадне да се свађамо".

"Имам право да мислим да се одласком погрешило. Као што и они можда мисле да смо ми нешто погрешили. Јесу ли Хрвати одустали од негирања злочина и свог наратива. Нису", оценио је Дачић.

Он је упитао и да ли су Хрвати одустали од негирања злочина и шта су Срби сада добили.

"Поруке које су се цуле данас нису биле другације него претходних година", навео је Дачић.

"Да ли ми Срби сматрамо да је то било етничко чишћење? Нема шта ја да сматрам. То је попис становништва. Колико се Срба после вратило?", рекао је Дачић.

Упитао је и да ли Срби обележавају Олују као етничко чишћење, или учествују на прослави, и додао да је у томе разлка.

Одговарајуци на питање да ли гест одласка српског представника у Книн може довести до тога да престану да се разбијају табле, Дачић је питао у чему ће они да направе прекретницу.

Која права да добију Срби у 21. веку, упитао је Дачић мислећи на струју. "О чему причамо, то је њихова обавеза", истакао је Дачић.

"Ако теба да уцествујемо у слављењу Олује да би увели струју у село, да ли це сада да процесуирају ратне злоцинце, све је то могло да се деси на основу политичког договора са владајуцем странком", сматра Дачић и додаје да је бесмислено надати се.

Подсетио је да је Пуповац дошао код њега 2012. док је био премијер, са жељом да се ради на начинима и путевима да се ствари међу државама и народима решавају.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести