Пуповац: Зар није време да Срби у Хрватској могу да живе у миру?

БЕОГРАД: Председник Српског народног вијећа (СНВ) Милорад Пуповац изјавио је , поводом цепања плаката у Шибенику, да је потребно говорити језиком толеранције и давати поруке које ослобађају од страха и предрасуда према Србима у Хрватској.
Milorad Pupovac Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

У Шибенику су цепани плакати Самосталне демократске српске странке (СДС С) пред изборе за Европски парламент, 23-26. маја.

"Ми реагујемо тако што изналазимо решења која ће одговорити таквим грубим мрзилачким, насилничким и кампањама које вређају достојанство. Оне настоје створити дух нетолеранције и мржње. Ми говоримо порукама о ослобођењу од страха и предрасуда о Србима у Хрватској", рекао је Пуповац за ТВ Н1.

Он је упитао "зар није време да Срби који су сведени на четири и нешто одсто хрватских грађана укупно могу живети у миру", као грађани с нормалним претпоставкама.

"Зар није време да пет ћириличних слова на којима пише - Србин - могу добити право грађанства, а не да се на њима искаљују десничарски, проусташки и изразито конзервативни и ултранационалистички кругови који на тај начин трују хрватско друштво и онемогућавају нормалан живот људима", поручио је Пуповац.

Пуповац је оценио да је у Хрватској на делу "пораст ревизионизма", као и "прања усташтва од наслеђа".

"Долази до приказивања (усташа) као жртви или до умањивања и негирања злочина, па и у Јасеновцу, у јавним, државним медијима и без адекватне јавне критике, осуде и дистанце. Недопустиво је да се толеришу покличи из НДХ ''За дом спремни''. Недопустиво је да је већа брига и пажња, и за власт и за цркву, Блајбург од Јасеновца", истакао је Пуповац.

Према његовим речима, на изборима за ЕП постоје шансе да се, уз сву мобилизацију бирача, како у Хрватској, тако и ван њених граница, прескочи изборни праг од пет одсто.

"Како процењујемо, то је око 60.000 гласова. Није недостижно у односу на важност циља - да један Србин из Хрватске и уопште бивше Југославије, први пут уђе у ЕП, и који ће сведочити о проблемима Срба и заговарати проширење. Да се поштују обавезе у пријемима", казао је Пуповац.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести