Путин ће Вучића одликовати орденом Александра Невског

ИСТАНБУЛ: Председник Русије Владимир Путин одликоваће председника Србије Александра Вучића орденом Светог Александра Невског, а српски председник истиче да му је велика част што ће добити такво признање.
1
Фото: Youtube Printscreen

Орден Светог Александра Невског је најзначајније признање које се после готово 100 година поново додељује једном Србину. 

Тај орден добили су, између осталих, Милан Обреновић и Александар Карађорђевић, а последњи Србин који је то одликовање понео био је Никола Пашић.

Председник Вучић је новинарима у Истанбулу рекао да претпоставља да би орден могао да добије приликом Путинове посете Београду, у јануару идуће године. 

"Била би велика част за Сбрију, за моју породицу и мене лично ако бих добио тај орден, као што се пише у медијима, орден Светог Александра Невског, од председника Русије Владимира Путина", рекао је Вучић новинарима у Истанбулу.

"Вучићи би били сви срећни, не само ја. Не могу ни да кажем колико је то огромна част ", подвукао је он.

То би, каже, било треће признање које би држао на зиду: 

„Имам мало ордења и мало И дајем. Држим на зиду орден РС и титулу почасног доктовра МГИМО универзитета у Москви. Ово би била трећа ствар коју бих држао на зиду"; казао је он. 

Вучић је указао да су овај орден, поред Милоша Обреновића и Александра Карађорђевића добили још и гроф Сава Владиславић Рагузински, барон Петар Дука, људи са којима би највећем броју људи заиста била част бити у истом друштву. 

Вучић је указао да је Србија издржала тежак период у којем би сви да је малтретирају и кажу "урадите то"... 

"Научили су ваљда тако. Имају синдром вике и дреке на Србију. Ништа лакше није од тога ''Србија мора ово и оно...''. Зато их ја сваки дан умирујем - полако ти са ''Србија мора ово'', који год да си гост, одакле год да си дошао. Полако са тим викањем. Лепо кажи шта хоћеш, па ћемо да одговоримо. Србија не мора ништа, сем оно што кажу њени грађани. Њени грађани када изаберу своје руководство оно ће да води политику у интересу Србије, независне и суверене државе, а не онако како неко може да виче и како му се прохте", прокоментарисао је он. 

Вучић је истакао да то важи И за оне који траже "уводите санкције" И "ускладите своју политику...". 

„Полако са тим санкцијама. Ви их волите, али смо ми прошли кроз њих и знамо колика су мука", рекао је он. 

Вучић је поновио да би био захвалан Путину и руској држави ако би се показала истинитом вест о ордену. 

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести