Путин: И Србија и Русија раде за стабилност региона

СОЧИ: Председник Русије Владимир Путин истакао је да су данашњи разговори са председником Србије Александром Вуцићем били корисни и садрзајни и да доприносе пријатељству и стратешкој сарадњи две земље.
Predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za medije u Sočiju Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Русије Владимир Путин, Фото: Танјуг/видео

"Русија и Србија дају велики знацај стаилност региона, тезимо успостављању добросуседства и смањењу конфликног потенцијала", рекао је Путуин.

Путин је на заједницкој конференицји за новинаре рекао да су он и председник Србије детаљно размотрили све аспекте руско-српске сарадње и разменили мишљења о ситуацији на Западном Балкану, пре свега о Косову и Метохији, али и о другим актуелним регионалним проблемима.

Односи Србије и Русије имају богату историју и ослањају се на вишевековно пријатељство и узајамну помоћ, рекао је Путин те подсетио да су се два народа борила раме уз раме у Другом светском рату и борили се против нацизма.У том контексту, навео је да ће следеће године бити обележан важан датум за Русију, 75 година од краја Отаџбинског рата и да је Вучић прихватио позив да 9. маја идуће године дође у Москву.

Он је рекао и да је захвалан српским пријатељима за брижљив однос према споменицима, и сећање на руске војнике као и на томе да види српске војнике на Црвеном тргу.

Путин је рекао и да је повећна трговинска рамена размена и да је више од 2 милијарде долара, да су руске инвестиције биле око 4 милијарде долара, а гасна корпорација Гаспромњет уложила у ћерку фирму у Србији око 2 милијарде долара, док ће до 2025. године уложити још 1,4 милијарде долара.

Русија је водеци испоручилац гаса у Срији, рекао је он додајући да је прошле године за српске потрошаче испоручено висе од 2,5 милијарде кубних метарагаса.

Он је подсетио на изградњу гасно транспотног система копненим и пуем који е придружује турском току и европи.Навео је да је договорено и проширење капацитета Банатског двор на 2,5 милијарде кубних метара гаса.Указао је да ће бити повећана не само енергетск безбедност Србије, већ и у регинууопште.

Путин еј подсетио на инфраструктурне радове које руске компаније изводе у Србији, као сто је унапређење железнице, модернизација железнчког центра, брзина и ефикасност.

Путин је рекао да Русија предлаже и побољашње авио парка Ер Србије, да испоручују авионе и техничко сервсирање.Подсетио је и на компаније које раде у Србији као сто је Збербанка и Рос гас које пружају велики број услуга.Каже и да су српске компаније акивно представљене у Русији, и бве се изградњом, фармацеутиком, храном, туризмом.

Русија и Србија развијају и сарадњу у војно техничкој области, рекао је Путин наводећи да подржавају војну неутралност, али прузају помоћ у модерном напоружању за одбрамбене потребе Србије.

Навео је да представници Србије учествују и у војним играма и вежбама.У Нишу је савремени хуманитани центар који је намењен за помоћ у непогодама и ванредним ситуацијама.Као важан сегмент сарадње издвојио је и културну сферу, најављујући да ће Србији ускоро бити враћена страница Мирослављеог јеванђеља.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести