Путин: Мозаик у Храму симбол духовне блискости два народа

Четику председника Русије Владимира Путина председнику Србије Александру Вучићу и српском народу на завршетку радова на мозаику у Храму Светог Саве прочитао министар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Vučić i Lavrov u Hramu Svetog Save Foto: Tanjug/video
Фото: Вучић и Лавров у Храму Светог Саве Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: Председник Русије Владимир Путин честитао је председнику Србије Александру Вучићу и српском народу завршетак радова на мозаику у Храму Светог Саве и истакао да је сарадња српских и руских мајстора на том подухвату симбол братског пријатељства и духовне блискости два народа.

Ове поруке у писму које је упутио председник Путина прочитао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров који је заједно са председником Србије Александром Вучићем посетио Храм Светог Саве на Врачару, где су положили цвеће на гроб недавно преминулог партијарха Иринеја.

"Само подизање ове величанствене цркве је инспирисало и уједињавало више генерација Срба који су хтели да овековече сећање на Светог Саву, оснивача СПЦ и њеног првог архиепископа, патриоту, просветитеља и родоначелника националне књижевности", навео је Путин у писму.

Мозаик који улепшава зидове Храма створили су српски и руски мајстори и та сарадња је веома важна и симболична, посебно у контексту братског пријатељства и духовне блискости које од старих времена уједињавају наше народе, нагласио је председник Русије.

Подсетио је да је патријарх Иринеј поклањао велику пажњу радовима у Храму, као и да је након свог упокојења и сахрањен у крипти Храма.

"Хтео бих да поновим искрено саучешће поводом његове смрти. Молим да пренесете најискренију захвалност свима којима су доприносили и који доприносе подизању храма, као и жеље среће и благостања Београђанима и свим грађанима Србије. , поручио је Владимир Путин у писму.

Лавров је у своје име и у име целог руског народа изразио саучешће грађанима Србије поводом смрти патријарха и топле поздраве.

Вучић: Храм наш, једнако као и ваш

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић захвалио је председнику Русије Владимиру Путину и шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову на свој помоћи коју је Русија пружила у изградњи Храма Светог Саве у Београду.

"Више од 100 година постоји идеја о изградњи храма Светог Саве. Деценијама смо се мучили, али смо уз велику подршку и помоћ наших руских пријатеља успели да изградимо и највећи део посла урадимо у последњој деценији”, подсетио је Вучић, који је са Лавровим положио цвеће на гроб недавно преминулог патријарха Иринеја.

Вучић је додао да је сигуран, познавајући , упокојеног патријарха Иринеја, да би он данас био поносан да је са Лавровим у Храму.

"Гледао би куполе, дивио им се, као и мајсторству руских уметника. Наше је да данас кажемо велико хвала председнику Путину и кажемо да је . Не љутите се што се ми поносимо користећи ваше речи ''величанствено'' да кажемо да имамо најлепши храм на свету", рекао је Вучић и још једном замолио руског министра да пренесе изразе захвалности председнику Русије.

Вучић: Лавров изненађен лепотом и мозаиком у Храму

БЕОГРАД: Александар Вучић након посете Храму Светог Саве на Врачару пренео је новинарима да је шеф руске дипломатије Сергеј Лаврова, био изненађен лепотом мозаика, који се простире на 15.000 квадратних метара, али и криптом у храму у којој је сада први пут био.

Вучић је навео да су до сада крипту видели председник Русије Владимир Путин и министар одбране Сергеј Шојгу и да за све оне који је први пут виде то "нестварно изгледа"

."Рекао сам Сергеју Лаврову да сам био у Храму Христа Спаситеља у Москви и прошао поред букурештанског храма, али да је наш Храм по унутрашњости најлепши. То су три највећа православна храма", навео је ВУчић и додао да је обишао све цркве католичке, протестантске, као и држамије.

Каже и да се Лавров сагласио са њим да је Храм Светог Саве на Врачару који је Србија успела да изгради уз помоћ Русије, лепши од Храма Христа Спаситеља у Москви и додао да се Лаврову чак и спољна архитектура у Београду више допада.

"Жао ми је што патријарх (Иринеј) није жив да види ово", казао је Вучићна питање колико је још потребно времена да се све у Храму заврши старешина храма владику Стефан му је одговорио да очекује до Божића буде све завршено и да Божићна света литургија бити служена у Храму Светог Саве уколикото епидемиолошка ситуација буде дозволила..

Председник је рекао и да га чека данас тет-а-тет састанак са шефом руске дипломатије и истиче да ће за разлику од неких других бити добри домаћини.

Лавров и Вучић положили цвеће на гроб патријарха Иринеја

Председник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров посетили су данас Храм Светог Саве на Врачару, где су положили цвеће на гроб недавно преминулог партијарха Иринеја.

Лавров и Вучић запалили су и свеће за поглавара СПЦ.

Русија је помогла при осликавању једног од три највећа православна храма на свету.

Осим значајних финансијских средстава која су улозили руски уметници су заједно са српским уметницима радили на украшавању куполе, а тај тим предводио је руски академик Николај Мухин који је главни аутор и творац мозаика.

Мозаик који се простире на 15.000 квадрата је од стакла и камена. а купола на којој је осликан је највећа у православним храмовима и приказује вазнесење које има још једино у куполи Пећке партијаршије.

Рађен је од ломљеног стакла, што уз посебну светлост ствара утисак да се ликови светаца покрећу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести