Путин обиласком Храма Светог Саве завршио посету Србији

БЕОГРАД: Председници Србије и Русије, Александар Вучић и Владимир Путин, обишли су вечерас у пратњи патријараха Иринеја, Храм Светог Саве и симболично поставили коцкице у мозаик са ликом Исуса Христа и потписали на фреску са његовим ликом. 
putin
Фото: Tanjug/ Dimitrije Gol

Они су прво обишли крипту у храму, где су у пратњи патријарха Иринеја и старешине храма, владике Стефана, упалили свеће, а потом обишли остали део храма како би се упознали шта је све урађено у њему од 2011. године.
О току радова председнике Вучића и Путина информисали су патријарх Иринеј и руски академик Николај Александрович Мухин, који руководи радовима на мозаику и украшавању храма. 

До сада је уз помоћ руске компаније "Гаспромњефт" финансирана израда целе куполе у мозаику, највеће куполе у православним храмовима која је урађена у мозаику, површине чак 1.250 квадрата.
Целокупна иконографија Храма Светог Саве урађена је под руководством руског мозаичара академика Мухина.


„Хвала на пријатељству“

Хвала вам на пријатељству, поручио је вечерас на српском језику председник Русије Владимир Путин по изласку из Храма Светог Саве огромном броју грађана који су се окупили вечерас у жељи да виде и чују шефа руске државе.
 "Хвала вам на пријатељству", поновио је још једном и на руском.  

Испред Храма чекало га је, заједно са председником Александром Вучићем, око 120.000 људи из свих делова Србије, а према проценама полиције.


"Мозаик је врло скуп и коштаће преко 30 милиона евра, руска страна исфинансирала је прву етапу, "Гаспромњефт" је конкретно финансирао куполу, сада се очекује да ће руска страна помоћи и за другу етапу, а  Влада Србије је спремна да исфинасира остатак мозаика", рекао је за Танјуг владика Стефан.
У храму су и председница парламента Маја Гојковић, потпредседник Владе Небојша Стефановић и други министри владе Ане Брнабић, председница РС Жељка Цвијановић, чланови руске делегације.

На доласку у Храм два лидера, у пратњи патријарха Иринеја, дочекала су звона, а испраћени су уз звуке песме "Ово је Србија".
 Посетом врачарском Храму Путин завршио једнодневну посету нашој земљи, четврту по реду.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести