Јелена Маринковић Радомировић нова председница Скупштине града

Са 69 гласова од 78 одборника новосадске скупштине, Јелена Маринковић Радомировић (СНС) јуче је, као једина кандидаткиња, изабрана за председницу градског парламента на предлог листе „Александар Вучић – За нашу децу”, док је за њену заменицу с истим бројем гласова изабрана Бранка Бежанов с исте листе, али из странке Покрет за обнову Краљевине Србије, којој је то други мандат на тој функцији
в
Фото: Дневник, С.Шушњевић

. На конститутивној седници, одржаној у Скупштини АП Војводине, за секретара новосадског парламента поново је изгласан Марко Радин (СНС), као и његов заменик Данило Дурутовић (ПОКС). За кандидате које је предложила листа око СНС-а, није гласало по три одборника СРС-а, ДСС-а и СПАС-а, док су СПС, Војвођански фронт, односно ЛСВ, као и три странке мањина подржале предлоге.

Новоизабрана председница новосадске Скупштине у првом обраћању захвалила се Милошу Вучевићу, који ју је предложио за председницу, као и свим колегама које су учествовале у раду прве седнице.

Фото: Дневник. С. Шушњевић

– Почаствована сам што сам изабрана за председницу Скупштине града Новог Сада, града у којем сам рођена и у којем сам одрасла – истакла је председница градског парламента Јелена Маринковић Радомировић. – Трудићу се да оправдам поверење. Сигурна сам да ћемо сарађивати у духу демократије, да ћемо износити конструктивне предлоге, да ће скупштински дом бити дом који ће одисати демократијом, толеранцијом, културом, где ћемо, без обзира на различита мишљења, поштовати сваког.

Она је поручила да ће бити објективна, да ће се држати Пословника о раду Скупштине и да ће се трудити да са свима има добру сарадњу.


За сада остајем у Скупштини града и надам се да ћу ја бити кандидат за градоначелника. Нема никаквог наговештаја о томе да нећу радити посао који сада радим (Милош Вучевић)

Пред седницу новинарима се обратио досадашњи градоначелник Новог Сада и први на листи коју предводи СНС на локалним изборима Милош Вучевић, који је истакао задовољство кадровима које је предложила његова странка.


Вучевић: Слажу се коцкице за извршну власт

Милош Вучевић је казао и да ће градоначелника и Градско веће новосадска скупштина бирати у наредних 30 дана, али да се „коцкице нису још сложиле”.

– Нисмо ни отпочели разговоре о извршној власти. Ништа не кочи процес, Нови Сад је велики град и има посебну политичку тежину, тако да ћемо видети с ким ћемо правити коалицију. Ближи сам ставу да опет правимо широку коалицију у Новом Саду. Разговараћемо сигурно са СПС-ом и Војвођанским фронтом. Можда и са СПАС-ом, а са СВМ-ом сигурно – најавио је Милош Вучевић.

Како је рекао, и даље себе види као најбољег кандидата за новосадског градоначелника.

– О будућем градоначелнику се није разговарало. Не знам где ме све нису селили претходних дана. Нико са мном није причао ни о једном месту на било којем нивоу. За сада остајем у Скупштини града и надам се да ћу, на Ђурићеву жалост, ја бити кандидат за градоначелника. Нема никаквог наговештаја о томе да нећу радити посао који сада радим – изјавио је Милош Вучевић.


– Заиста сам поносан што можемо да покажемо готово потпуно нова лица на политичкој сцени Новог Сада и да демонстрирамо да оно што смо најављивали у кампањи није пука реторика – истакао је том приликом Вучевић. – Да је странка која има убедљиво највећу подршку и одговорност спремна да се мења и да тражи још боља кадровска решења.


Биографија нове председнице

Нова председница Скупштине Новог Сада Јелена Маринковић Радомировић била је одборница у претходна два сазива градског парламента, али и председница Савета за урбанизам, пословни простор и стамбена питања. Ради као извршна директорка за интегрисане маркетинг комуникације у АД „Новосадски сајам”, а одборнички мандат је добила као седма на листи „Александар Вучић – За нашу децу”.

Основну школу и Средњу економску школу „Светозар Милетић” завршила је у Новом Саду. Економију је дипломирала на Факултету за трговину и банкарство Универзитета „Алфа” у Београду, а мастер студије завршила је на Факултету за образовање дипломираних правника и дипломираних економиста за руководеће кадрове у Новом Саду. Тако је Јелена Маринковић Радомировић стекла звање дипломирани економиста – мастер. Докторске студије уписала одмах након стицања мастер звања, 2012. године.


Он је укратко представио биографију Јелене Маринковић Радомировић, која је рођена 1987. године у Новом Саду. Како је рекао, она је факултетски образована, десет година је у политици, а у два мандата била је одборница у Скупштини града.

– Задовољни смо што имамо такве кандидате и што ћемо имати жену на челу градског парламента. Она је својим радом и залагањем, професионалним и приватним животом заслужула пуну подршку – поручио је Вучевић. – Од ње очекујемо да буде максимално толерантна, да има обзира према свим одборничким групама, посебно онима које ће бити опозиционе. Такође и да буде отворена за сарадњу с грађанима и да им отвори врата Скупштине.

Нова председница одборничке групе СНС-а од јуче је тридесетшестогодишња дипломирана правница Сања Драшко, коју је Вучевић представио као одборницу у претходном сазиву градске скупштине и „освежење у редовима СНС-а”. Њен заменик биће Игор Црнобарац, који, како је напоменуо Вучевић, с Миланом Ђурићем, представља „нову екипу СНС-а у Новом Саду”.

– Дајемо шансу женама и младима на најодговорнијим позицијама. А видећете и нова лица у Градском већу. Њих троје смо дуго припремали и рекао бих да сам њиховим избором изненадио многе у својој странци. Захвалио сам се неким људима, што не значи да су они лоше радили, већ да је дошло време за нове људе – нагласио је Вучевић, уједно се захваливши досадашњем председнику Скупштине Новог Сада Здравку Јелушићу на добро обављеном послу.


СПАС и СРС чекају позив за разговоре о власти, ДСС одбија

Након избора председнице новосадске скупштине, уследило и је и формирање одборничких група и то: „Александар Вучић – За нашу децу”, „Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС)”, „Војвођански фронт – Лига социјалдемократа Војводине”, „Покрет обнове Краљевине Србије,Vajdasagi Magzar Szovetseg – Pasztor Istvan – Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор”, „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка”, „СПАС – Нови Сад” и „Демократска странка Србије – Милош Јовановић”.

Председник ОГ СПАС-а мр Зоран Суботић прво је на седници образложио да његова странка неће гласати за нову председницу јер нису консултовани нити обавештени о предлогу, али да ће убудуће гласати за све оно што је добро за Нови Сад и његове грађане и критиковати оно што је штетно.

– Ми још себе не видимо у новој влади јер нисмо још добили позив за разговоре, а да ли ће до тога доћи, не зависи од нас већ искључиво од политичке већине у Скупштини града. Уколико добијемо позив за разговор, наравно да ћемо га прихватити – рекао је Суботић новинарима. Председник ОГ ДСС-а Бојан Радојевић децидирано је одбацио могућност икаквог разговора о учешћу у власти у Новом Саду.

– Ми нисмо подржали избор председника Скупштине, тако да је јасно да ћемо бити опозиција у Скупштини града – казао је Радојевић, напоменувши да ће бити конструктивна опозиција. – Пробаћемо да максимално спроведемо програм којим смо добили поверење грађана и да те теме ставимо у први план и да буду спроведемо у дело.

У име ОГ ВФ–ЛСВ-а, Александар Кравић је навео да ће председник њихове одборничке групе бити Роберт Колар. 

– Ми смо добили информацију да ћемо следеће недеље добити позив за разговор о формирању већине у градској скупштини. До сада смо имали добру сарадњу и очекујем да ћемо наставити најнормалније – закључио је Кравић.

Ђурађ Јакшић је поново председник ОГ СРС-а, а јуче је новинарима казао да та странка неће учествовати у гласању за скупштинске функције.

– СРС са своја три одборника ће и у овом мандату бити глас разума и народа у Скупштини града Новог Сада – изјавио је Јакшић. – Данас се не бира градска власт, а видећемо када дођу предлози за извршну власт у којем правцу ће ићи те ствари. У овом тренутку не могу да кажем какви ће бити предлози и ко ће чинити већину, то ће радити они који су добили већину на изборима.

Он је додао да ће прихватити позив за разговор о формирању већине, ако га добију. 


Скупштина је до краја заседања формирала и Комисију за кадровска, административна и мандатно-имунитетна питања, чији председник је од сада Петар Ћировић (СНС), који је на том месту заменио страначку колегиницу Дину Вучинић.

Да подсетимо, листа  „Александар Вучић – За нашу децу“ има већину у новом сазиву новосадске Скупштине с 52 одборника, од којих су 43 из СНС-а, три из ПОКС-а, а по два из СПДС-а, ПУПС-а и Покрета социјалиста. Следи листа СПС–ЈС-а с десет одборника, па ЛСВ, СРС, СПАС и ДШ с по три. Од мањинских странака СВМ има два одборника, а по једног имају „Истина–Адавиера” и Руска странка.

С. Крстић

Фото: С. Шушњевић

 

 

 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести