Радуловић добио трећи судски спор против Пинка

БЕОГРАД: Виши суд у Београду донео је пресуду против ТВ Пинк због повреде угледа и части Саше Радуловића, саопштио је данас покрет Доста је било.
sasa radulovic mc rs
Фото: mc.rs

Како се наводи, Суд је обавезао ТВ Пинк да на име накнаде нематеријалне штете Радуловићу исплати 90.000 са затезним каматама, надокнади трошкове судског поступка и да на свом сајту објави пресуду у целости, без од лагања и било каквих коментара.

Предмет спора биле су тврдње објављене 20. марта 2017, у јеку предизборне кампање, у тексту "Ево ко је кандидат за председника: Радуловић ојадио грађане Србије за 49 милиона".

Суд је констатовао да ТВ Пинк није проверио порекло, тачност, потпуност и истинитост информација пре објављивања и пресудио да није смео објављивати непроверене тврдње за које је на суду утврђено да су неистините, навео је ДЈБ.

У саопштењу се додаје да је Суд установио да није тачно да је Радуловић током каријере стечајног управника добио 495 месечних новчаних накнада у износу од 49 милиона динара и да није тачно да је склапао уговоре о књиговодственим пословима сам са собом.

Покрет је указао да је то трећа пресуда по тужбама Радуловића против ТВ Пинк.

У првом поступку, који је окончан правоснажном пресудом против Пинка у јануару 2018. године, Виши суд је утврдио да је ТВ Пинк 2016. пласирала лажне вести о томе да је Радуловић умешан у "сумњиве послове у којима су држава и фирме у стечају оштећене за силне милионе" и да га је од оптужнице спасио врх Тадићеве влати.

Други поступак окончан је у лето 2019. године, када је Апелациони суд потврдио пресуду Вишег суда у Београду, јер је установљено да је ТВ Пинк повредио право на приватност Радуловића током емитовања прилога о лажним синдикалним активистима.

У тим споровима суд је обавезао ТВ Пинк на плаћање штете од по 100.000 динара и покривање трошкова судског поступка.

Према мишљењу ДЈБ, политичка штета коју проузрокују "пропагандни тимови власти који се представљају као медији и новинари, попут Пинка, Информера, Српског телеграфа, Студија Б и других, далеко превазилази износе штете коју пресуђује суд".

„Када би суд утврдио да на пример ТВ Пинк у ствари смишљено и намерно пласира неистините информације и казнио га адекватно, овакве ствари се не би понављале. Оваква судска пракса је директан подстицај за наставак злоупотребе медија у обрачуну власти с опозицијом", сматра ДЈБ.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести