Радуловић: Гласање држављанима Србије није забрањено

ПОДГОРИЦА: Црногорски министар спољних послова Ђорђе Радуловић демантовао је наводе да је министарство на чијем је челу забранило држављанима Србије да гласају у Црној Гори за изборе у Србији 3.априла, наводећу да политиканство и популизам не чине добро Црној Гори.
crna gora zastava
Фото: Tanjug (video, ilustracija)

Радуловић појашњава да нико није забранио одржавање избора, већ су само потврђена места која су за то и предвиђена, истичући да је Министарство спољних послова (МВП) одговорило позитивно на захтев Србије.

Поводом саопштења Демократског фронта, којим се, на неки начин посредно оптужује МВП и ја лично да се желимо мешати у изборни процес у Србији - просто речено, тврдња не може бити даља од истине. Желим да појасним да се сходно међународном праву и конвенцијама, организовање гласања обавља у просторијама амбасада и конзулата. И овог пута, на захтев амбасаде Републике Србије, МВП је позитивно одговорило. Ипак, у ноти којом су се обратили нашем ресору, није образложено због чега је мимо устаљене дипломатске праксе потребно организовати гласање и на додатним местима, казао је Радуловић.

Како је рекао, објашњења ради, обезбјеђивање додатних локација за гласање поред амбасада и конзулата, користи се искључиво када постоји или велики број гласача, или је реч о територијално много већим државама.

Оваква одлука није усмерена ни против кога, јер на исти начин, у својим амбасадама и конзулатима, гласају држављани осталих држава - Хрватске, САД, Украјине, Русије и многих других којима национални закон дозвољава гласање у иностранству. Нема говора о "анти" било каквим ставовима, већ искључиво о поштовању међународних норми и праксе. Уосталом, зар је Црна Гора тако велика да се, уколико се жели искористити право гласа, не може јако брзо доћи до амбасаде Србије у Подгорици или Генералног конзулата у Херцег Новом? Популизам и политиканство су управо оно што не треба Црној Гори, већ смиреност, прибраност и помирење, казао је Радуловић.

Како тврди, иза сваког "зашто" не стоји антагонизам према неком, већ логично, разумљиво и лако објашњиво "зато".

Нико није забранио одржавање избора, већ су само потврђена места која су за то и предвиђена. На тој линији, уколико постоје оправдани и практични разлози за отварање додатних места за гласање, које би дипломатски представници Србије у нашој земљи представили Министарству, што није учињено у првобитном обраћању, свакако бисмо овај захтев додатно размотрили. Поводом изјаве предсједника Србије Александра Вучића, жалим што се у тренутку у коме на истоку нашег континента дешавају ратна збивања, уопште и размишља о "далекосежним последицама" у региону. Црна Гора, као његова најмања држава, има посебан сензибилитет за стабилност и просперитет Западног Балкана, изјавио је Радуловић.

Наводи да је, када је реч о саопштењу кабинета премијера Здравка Кривокапића, чак и после 17 месеци и у овом случају још једном показано непознавање процедура будући да се за овакве техничке одлуке не заказују седнице Владе.

С друге стране, седницу Владе свакако би требало коначно заказати због одлука од којих зависи европска будућност наше земље, без обзира на могући страх појединих чланова Владе да би одлука о увођењу рестриктивних мера негативно утицала на њихов резултат на изборима у Беранама, казао је Радуловић.

Из кабинета премијера Кривокапића раније вечерас је саопштено да су одлуку да се одбије захтев Амбасаде Србије за отварање бирачких места у Беранама, Сутомору и Будви, у сусрет предстојећим изборима заказаним за 3. април у Србији, Министарство и ресорни министар Ђорђе Радуловић донели, а да информацију и одлуку нису поделили са премијером и већином осталих министара у Влади Црне Горе.

Мандић: Променити одлуку о забрани гласања 

Претходно је један од лидера ДФ-а и председник Нове српске демократије Андрија Мандић позвао црногорског премијера Здравка Кривокапића, министра финансија и социјалног старања Милојка Спајића и министра економије и економског развоја Јакова Милатовића да закажу и одрже хитну седницу Владе Црне Горе и промене срамну одлуку министра спољних послова Ђорђа Радуловића о забрани гласања држављанима Србије у Црној Гори.

Није тачно да се та антисрпска одлука може представити као став само једног ресора, ако се већина у Влади не слаже с њом. Тај непријатељски акт према Србији додатно квари ионако лоше односе са том нама најближом државом и вређа сваког припадника српског народа у Црној Гори, написао је Мандић на Твитеру, пренела је РТЦГ.

Како је рекао, недавно је Влада Црне Горе од Србије тражила брашно, уље, шећер и другу робу широке потрошње, а онда је, додаје, донела скандалозну одлуку коју раније није доносио чак ни Ђукановићев режим.

Како су неморално поступали са онима који су их поставили на власт, тако и завршавају, казао је Мандић.

И подгорички портал Borba.me објавио је раније данас да су Кривокапићева Влада и Министарство спољних послова одбили захтев Амбасаде Србије за отварање бирачких места у Беранама, Сутомору и Будви на којим би држављани Србије са пребивалиштем у Црној Гори могли да гласају на предстојећим председничким, парламентарним и локалних изборима, заказаним за 3. април.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести