Ракић гласао, очекује победу у првом кругу

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Председник Српске листе и кандидат за градоначелника Косовске Митровице Горан Ракић гласао је јутрос у изборном месту у Техничкој школи у Косовској Митровици, поручивши да очекује победу у првом кругу.
Rakić glasao u Tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici foto: Tanjug
Фото: Tanjug

“Верујем пре свега да ће све проћи у најбољем реду, очекујем велику излазност грађана и очекујем победу Српске листе у свих 10 општина са већинским српским становништвом. Што се тиче Митровице, очекујем победу већ у првом кругу. Исто место, исто питање, вероватно исти одговор као и 2013. године, вечерас ћемо славити победу”, рекао је Ракић новинарима.

Захвалио је грађанима на великој излазности “од ране зоре” и додао да очекује исто тако велику излазност целог дана.Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић очекује да дан протекне без инцидената, мирно и достојанствено, да се искаже мудрост, истрајност, а сматра да је најважније да остане трајна и нераскидива веза са Србијом. 

“Када је у питању Српска листа, спремни смо за славље, већ у раним јутарњим сатима, али свакако морамо бити свесни да грађани морају да изађу и подрже онај пут који гарантује стабилност, сигурност и безбедност, јер без тога нама нема напретка” рекао је Спирић.

Данас је гласао и помоћник директора Канцеларије за КиМ Љубомир Марић.Локални избори на Косову и Метохији, који се данас одржавају, трећи су од самопроглашене независности 2008.Бирају се председници општина и одборници у општинским скупштинама.

Косовски Срби на изборе излази са 18 листа и наступиће у 21 општини - у 10 општина у којој чине већину становништва и у 11 општина у којој нису већина.На бирачки списак на КиМ уписано је укупно 1.890.952 бирача, а гласаће се у 38 општина.

Јевтић: Срби да дају глас за опстанак

БЕОГРАД: Министар за заједнице и повратак Давор Јевтић рекао је да очекује да данас на локалним косовским изборима протекне све у најбољем реду и да пре свега нада стабилности."Оно што пре свега јесте наш циљ је да Срби дају глас за опстанак", поручио је Јевтић за "Пинк".

Он је позвао Србе на косову да увећају снагу Српске листе, а самим тим увећају и снагу српског народа у политичком смислу унутар косовских институција.

"Очекујемо победу Српске листе, али нам је такође значајно, и то морам да нагласим, да и у срединама у којима Срби нису већина, поготово у Метохији, наши сународници изађу и на тај начин дају глас својим представницима, који ће бити њихови представници у локалним скупштинама", рекао је Јевтић, додајући да је то начин да се чује српски глас.

Косовска полиција гарантује безбедност на дан избора

ПРИШТИНА: Из косовске полиције поручили су данас да гарантују безбедност током локалних избора.

"Изборни процес на Косову тече глатко. Сви полицајци обављају своје задатке, онако како је планирано и све протиче у реду", изјавио је за радио Слободну Европу портпарол косовске полиције Баки Келани.

Према речима директора косовске полиције Шпенда Маџунија, "стварање мирне и безбедне климе за све грађане Косова, као и одржавање реда, мира и јавне безбедности пре, током и након избора, примарно је за косовску полицију". 

Притвор активистима Српске листе Јанчићу и Шошићу

ПРИШТИНА: Активистима Српске листе Момчилу Јанчићу и Новици Шошићу из Пасјана, који су ухапшени у Гњилану, после саслушања одређен је притвор до 48 сати, преноси РТС.Из Српске листе осудили су хапшења и притиске на њихове чланове, партију и симпатизере пред данашње изборе.

Активисти Српске листе Момчило Јанчић и Новица Шошић из Пасјана ухапшени су синоћ и испитани су у полицијској станици у Гњилану.

У Пасјану се јуче због хапшења Јанчића и Шошића окупило стотинак Срба, представника и активиста Српске листе, тврдећи да се ради о притиску на ту српску партију пред сутрашње локалне изборе на Косову.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести