Ракић и градоначелници са севера с командантом КФОР-а

Очување мира и стабилности је наш примарни циљ, због тога КФОР мора остати гарант да безбедносна ситуација на Косову неће ескалирати, услед неслагања са Приштином и најава да ће се после 1. септембра наставити са спровођењем одлуке о пререгистрацији возила и издавањем улазно излазних докумената.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Ово су данас у Северној Митровици поручили председник Српске листе и министар за заједнице и повратак Горан Ракић и градоначелници општина са Севера Косова Милан Радојевић, Зоран Тодић, Срђан Вуловић и Драгиша Миловић током састанка са командатом КФОР на Косову генерал-мајором Ференцом Кајаријем.

"Ми смо одлучни да као легитимни представници Срба, радимо на решењима којима би се превазишле тензије али за тако нешто нам је потребна конструктивност и супротне стране, што сада није пример већ се доношењем једностраних одлука и инсистирању на спровођењу истих, ситуација додатно компликује, а то није добро ни за кога”, поручили ау Ракић и градоначелници.

Били су изричити у захтеву да Косовске безбедносне снаге не могу на Север Косова без одобрења КФОР-а, те истакли да је мандат КФОР-а који проистиче из Савета безбедности Уједињених нација 1244, када је у питању допринос безбедном окружењу, нешто на чему се мора константно радити.

”Учинићемо све да народ на овим просторима живи боље и управо зато инсистирамо на успостављању Заједнице српских општина, чији ће механизми допринети нашим намерама и никако неће бити претња свима онима који мисле да њено формирање може било кога да угрози”, речено је на данашњем састанку уз поруку да ће комуникација због нестабилности безбедносне ситуације, бити интензивнија у наредном периоду.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести