Ракић: Избори одлучујући за будућност српског народа на КиМ

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је данас после гласања у северном делу Косовске Митровице да су ови избори одлучујући за будућност српског народа на простору Косова и Метохије, те да је зато потребно да та листа освоји свих 10 мандата у косовској скупштини.
1
Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić

Како је навео, веома је важно да на ове изборе Срби изађу у што већем броју и покажу свима који прете и уцењују да их ништа неће уплашити и ништа неће поколебати да остану и опстану на тим просторима.

"Када Србија зове, видите како то изгледа у Косовској Митровици, од ране зоре јутрос су бирачи кренули на биралишта да дају свој глас листи којој верују", казао је Ракић.

Ови избори одлучујући су из више разлога, казао је Ракић, а наводећи неке од њих рекао да су све политичке партије из Приштине своју кампању започеле управо у јужној Косовској Митровици, а слоган им је био уједињене Митровице.

"Ми који живимо овде одлично знамо шта то значи - у јужној Митровици не живи ниједан Србин и то уједињење значи протеривање српског народа са ових простора", истакао је Ракић.

Како каже, избори су важни и за Србе јужно од Ибра, који живе у тежим условима од Срба на северу покрајине.

"Они живе много теже него што живимо ми на северу и зависе од своје државе Србије, јер држава Србија око 40.000 плата обезбеђује управо за те људе. Уколико се деси да Српска листа не освоји свих 10 мандата може се десити да дође и до масовног протеривања српског народа јужно од Ибра", навео је председник Српске листе.

На питање да ли очекује неке малверзације на изборима, Ракић је казао да верује да ће ОЕБС, уколико данас посматра изборни процес, стати на пут било којим малверзацијама.

"Међутим, њима ништа није свето и њима уопште не верујем тако да очекујем да ће покушати да изврше одређене малверзације, односно да искористе неважеће листиће и преусмере их на партије које долазе из Приштине", казао је Ракић.

Према његовим речима, ниво излазности и освајање свих 10 мандата за Српску листу је важно и за будући дијалог Београда и Приштине.

Појаснио је да ће то "дати ветар у леђа Београду и председнику Александру Вучићу да има бољу преговарачку позицију", јер, како каже, српски народ верује држави Србији и председнику Вучићу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести