Ракић известио Столтенберга о нападима на Србе и имовину

ПРИШТИНА: Министар за заједнице и повратак Горан Ракић разговарао је у Приштини с генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом којег је известио да се на Косову и Метохији у протеклом периоду десило око 70 напада на Србе, њихову имовину, као и на имовину и верске објекте Српске православне цркве.
r
Фото: Tanjug/ S. Radovanović

Ракић је током састанка казао да високо цени сусрет и да је то веома добра порука за српску и остале мањинске заједнице на КиМ да постоји заинтересованост НАТО-а да се у директној комуникацији изнесу безбедносни проблеми, који су како је министар истакао, велика препрека повратку и опстанку.

Сваки вид оваквих инцидената указује на јасно усмерену поруку против српског народа да нису добродошли и да повратници немају шта да траже на својим огњиштима, рекао је Ракић, а саопштено из Министарства за заједнице и повратак.

Ракић је рекао и да искрено верује да заједнички рад и координација могу допринети смиривању ситуације када су у питању инциденти и нагласио да КФОР и у будућности мора остати гарант мира и стабилности на овим просторима.

Нагласио је и да српски народ високо цени поруку НАТО да припадници Косовских безбедносних снага не могу да иду на север Косова.

Столтенберг: КБС не може на север без дозволе Кфора

Генерални секретар НАТО је раније данас, током посете Косову, изјавио да Приштина мора да поштује Бриселски споразум према коме Косовске безбедносне снаге (КБС) не могу да иду на север без дозволе Кфора и НАТО.

Очекујем да се косовске власти придржавају споразума који смо постигли 2013. године и да Косовске безбедносне снаге не буду размештене на северу без претходне сагласности Кфора и НАТО, рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре, преноси Косова прес.

Столтенберг је додао да мисли да је ово најбољи начин да се настави са проналажењем праве равнотеже како би се избегле ситуације које би могле ослабити напоре за проналажење решења и било шта што би могло подривати дијалог Приштине и Београда.

После састанака које је имао с косовском председницом Вјосом Османи и премијером Аљбином Куртијем, Столтенберг је на конференцији за новинаре рекао да је овде да пренесе поруку да ће НАТО остати да помогне и створи сигурно и мирно окружење за све грађане.

Моја порука је била да је НАТО овде да остане. Наша мисија се заснива на условима, а КФОР је на Косову да помогне у стварању сигурног и мирног окружења за све заједнице, истакао је он, преноси Косово онлајн.

Такође снажно подржавамо напоре на проналажењу политичког решења. Овде смо дуги низ година, осећамо одговорност да допринесемо миру и стабилности на Косову, што је такође важно за цео регион, казао је Столтенберг.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести