Протест "Против анексије Северне Косовске Митровице"

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Протест Срба "Против анексије Северне Косовске Митровице" одржан је данас у Косовској Митровици, испред зграде Европске уније и Еулекса, уз поруку да Срби то неће дозволити и да ће се борити свим легитимним средствима.
Protest  "Protiv aneksije severne Kosovske Mitrovice"  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

На протесту, који је почео у подне, окупљени су Срби из свих делова јужне покрајине који тиме показују незадовољство, како раније уведеним таксама на робу из централне Србије, тако и најновијим најавама из Приштине о уједињењу јужног и северног дела Митровице, које тумаче као намеру Приштине да протера све Србе са КиМ.

Носили су транспаренте "Север бастион српске слободе", "Таксе, напади, претње, шта је следеће", "Протв такси - против анексије", "Србија чува своје Србе", "Вучићу чувај Србе", "Окупација Севера неће моћи", "Не дамо Север"...

Након обраћања, грађани су кренули у протестну шетњу до главног градског моста, а на почетку колоне био је развијен транспарент "Одавде нема назад", уз грб Србије.Ту су и рудари комбината Трепча који носе заставе тог комбината.Протест је завршен код моста кој дели јужни и севрерни део.

На крају шетње, председник Српсле листе Горан Ракић захвалио је свима који су дошли да покажу колико воле Митровицу, Лепосавић, Трепчу, Газиводе, Валач и државу Србију."Налазимо се овде да свима још једном јасно ставимо до зања - ово је српски град, српска Митровица", рекао је Ракић и поручио да "одавде нема назад".

На протесту су говорили директор КБЦ Косовска Митровица Милан Ивановић, ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Раде Грбић, руководилац производње у флотацији Трепче Невенка Вукчевић, студент проректор Немања Бишевац и Ракић.

Ивановић је поручио да је ово један од више од 1.000 протеста у последњих 20 година због албанског насиља, који се у последња три месеца одржавају због антицивилизацијских и антисрпских такси, а данас посебно због покушаја анексије Северне Митровце.

"Кажу из Приштине и јужне стране да хоће да уједине Митровицу, а уствари хоће да нас омреже у бодљикаву жицу у албански концентрациони логор, где бисмо изгубили слободу, били вазали и робље, а они би по трећнинском систетму једну трећину протерали, једну побили, а једну и покусали да асимилују", рекао је Ивановић.

Фото: Протест "Против анексије северне Косовске Митровице фото Танјуг/ Ф. Краинцаниц

Како је рекао, чак и њихови ментори који су створили квази државу су предвидели српске општине са српском управом."Нећемо им дозволити и бранићемо се и борити свим легитимним средствима и то што нас има оволико даје наду да ће борба бити успешна", рекао је Ивановић.

Поручио је да Срби неће дозволити ни отимање Газивода, као и да већ за сутра у Приштини припремају статут да "албанизују" и отму Трепчу и отму све могућуности за рад и живот."То је једна врста економског геноцида. Подршка државе и чврста гаранција да неће дозволити етничко чишћење и насиље над Србима на КиМ уверава да ћемо добити и ову борбу", подвукао је Ивановић.

Како је рекао, данас се у Митровици окупио велики број људи, "више него на неким опозиционим митинзима у Београду"."Треба да се посраме, јер је у малој Митровици, где има 15.000 људи, више људи на протестима него у двомилионском Београду. Али, све зависи од циљева и идеја", рекао је Ивановић.

Навео је и да су протести грађана у Косовској Митровици аутентични и да су их организовали они који живе овде са породицама, "а ниси спонзорисани са стране, као неки други протести".

"А, шта су њихови циљеви, ко их води? Знамо ми те ''жуте'', који су нас у црно завили. Овде су нам поставили границу између нас и осталог дела Србије, па су маргинализовали Унмик и довели Еулекс. Сви смо ми организовали и оне бетонске барикаде и нико није могао да прође, али су они, Ђилас, Јеремић, превозили нафту ка Брњаку и Јарињу, кроз Србију, да би снабдели нафтом албанске полицајце. Знамо то, а и данас који су њихови циљеви", рекао је он. 

Упитао је зашто не дођу данас да подрже борбу српског народа за државу и опстанак на КиМ."Један од тих лидера, глумац који глуми политичара, каже да је КиМ изгубљено. Никада то неће проћи, нас овде има довољно и довољно смо сложни и јединствени да то не дозволимо, уз помоћ наше државе", рекао је Ивановић.

Како је рекао, најаве су да "рецидив" тих протеста треба да дође и до Митровице, али ће их каже, бити мало на том окупљању."Биће их 300 пута мање него шсто нас има. То ће ваљда показати све", рекао је Ивановић.Упитао је и да ли су њихови циљеви можда да сруше државу, истичући да било каква дестабилизација државе значи губитак могућности да останемо и опстанемо и одбранимо национална и суверена права.

"Наши ставови су национални, политички утемељени, државотворни и озбиљни. Захтеви су познати, да се пусте наша ухапшена браћа, а од државе да озбиљнио размотри увођење економских и других политичких санкција. Ако, они наставе са својим терором, зар не можемо ми њима да уведемо санкције?", рекао је Ивановић.

"Ми смо грађани Србије, припадамо српским инстиуцијама. Ми чинимо Србију, а држава чини за нас и само у овој и прошлој години одваја 60 милиона евра. Ми јесмо Србија", поручио је Ивановић.Грађански протест су подржали политички представници Срба са КиМ, као и друге институције Србије.

Ракић: Ово је борба за наше боље сутра

Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је данас у Косовској Митровици на протесту "Против анексије северне Косовске Митровице" да то није политички скуп, већ "наша борба за наше боље сутра".

"Јуче таксе, данас анексија или у преводу окупација Косовске Митровице, сутра Звечана, прекосутра Лепосавића, Зубиног потока, Трепче. Желе под неким њиховим неразумним предлозима да нас увере да уједињењем Митровице желе да нас економски развију. То је лаж", рекао је Ракић.

Он је упитао представнике Европске уније зашто ћуте када се зна да у јужном делу Косовске Митровице не живи ниједан Србин."То желе и са нама да ураде, да уједине Митровицу и да нас сутра више не буде овде. Нећемо то дозволити", истакао је Ракић.

Како је рекао, представници приштинских власти ће "сутра извршити можда политички, правни, а можда и физички напад на Трепчу - промениће статут и неће дозволити да наши радници, деца, мајке, очеви, имају основне и елементарне услове за живот, плату". "Нећемо им то дозволити. Остајемо овде, на бранику наше отаџбине. Преседнику (Александру) Вучићу смо послали јасну поруку и добили чврсто уверавање и гаранције да ће он и држава Србија увек бити уз нас и са нама", рекао је Ракић и закључио:

"Свима и у Приштини и у Европи, и нашој браћи и сестрама у Србији шаљемо јасну поруку ''Одавде нема назад. Живела Србија"".

Ректор Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици Раде Грбић каже да се само јединственством, радом, трудом упорношћу и уз помоћ и подршку државе Србије могу превазићи највећи проблеми. 

"Посебно смо поносни на наше студенте који су мирном и достојанственом борбом за своја права показали да смо народ не велики по броју, али велики по својим делима. Универзитет који има такве студенте не треба да брине за своју будућност", рекао је Грбић.

Фото: Протест "Против анексије северне Косовске Митровице фото танјуг/ Ф. Краинцаниц

Срби су се данас окупили, како је нагласио, да би подсетили целокупну међународну заједницу да су обесправљени и да су им угрожена елементарна људска права, али и да би анексијом северне Косовске Митровице поред права био угрожен и опстанак. 

"Ако наше здравство, школе и универзитет не буду у здравственом и образовном систему Србије, неће бити ни Срба на КиМ", истакао је он.

Студент проректор Немања Бишевац указао је да најављена анексија северне Митровице представља више него велики повод за сабирање Срба и других мањина на КиМ.

"Сабирање, не дељење као што покушавају да нас деле. Ми студенти стојимо уједињени у интересима наше мајке Србије. Ми који оловком и хартијом бранимо тековине цивилизованог друштва, захтевамо од међународне заједнице да спречи ново кршење мира у заштити тековине Бриселског споразума", истакао је он.

Подсетио је да је историја "циклични процес који се увек понавља, али не у истим околностима" и позвао "чуваре светског мира" да се сете прошлости и не дозволе да се понови. 

"Будете ли дозволили да се историја понови српски народ ће бити стављен пред изборе или ћемо бити протерани или ћемо се борити свим средствима", рекао је он и додао да Србија није као некада растрзана на више фронтова и погођена санкцијама, већ земља која жели мир и стабилност. 

Представница Рударског басена "Трепча" Невенка Вукчевић указала је да се представници Приштине спремају за усвајање Статута о новој Трепчи, те да тај документ неће донети ништа добро ни за Албанце ни за Србе.

"Хоће право управљања над севером и да до краја униште оно што успешно ради. Они који не знају да уведу ред у својој кући, хоће то да раде у туђој. Е, па не дамо. Нисмо спремни да учествујемо у економском самоубиству", рекла је она.Једини циљ Приштине је, како је рекла, укидање радних места, али да им Срби то неће дозволити. 

"У протеклом периоду имали смо много тешких ситуација, много блокада, али уз помоћ Владе Србије и председника успевали смо да превазиђемо све проблеме и да наставимо даље", нагласила је она. Вукчевић је позвала Србе да остану јединствени, али и Владу Србије и председника да им помогну и овај пут јер , како каже, само њима верују.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести