Ракић: Ситуација напета, сваког тренутка може да дође до ескалације

ЗВЕЧАН: Председник Српске листе Горан Ракић пренео је вечерас да је ситуација на северу Косова и Метохије напета, и да сваког тренутка може да ескалира, да је народ уплашен, и да настоји да одржи мир, што их је, каже, замолио и председник Србије Александар Вучић, али да неће одустати од супротстављања једностраним потезима Приштине.
goran rakic kim
Фото: Tanjug (video)

Ја се налазим у Рудару, где је велики број возила блокирао магистрални пут. Доста је народа, који је одлучан да се супротстави једностраним потезима Приштине, рекао је Ракић вечерас око 23 сата за ТВ Пинк.

Каже да је српски народ уплашен, али веома одлучан да издржи до краја и да се неће повући.

Додао је да се очекује да ту стигне и командант КФОР-а.

У сталној сам вези и са председником Александром Вучићем, он нас је замолио да овде одржимо мир, да све протекне мирно, али је тешко у овој ситуацији било шта рећи. Ситуација је напета и сваког тренутка може доћи до ескалације. Боримо се да сачувамо мир, али борићемо се и да сачувамо наш народ, поручио је Ракић.

На констатацију да су се чуле различите информације, да су стизале додатне снаге из Приштине, да је било оружаних провокација на северу, да има провређених и рањених у болници у Косовској Митровици, Ракић је одговорио да се од њих свашта може очекивати, али да, будући да је на терену, нема потпуне податке, и да такве информације не може потврди.

У комуникацији сам са Вучићем, он је молио да све буде мирно, а ја и овим путем шаљем поруку, не знам да ли ћемо моћи да издржимо вше ове притиске, али ћемо остати овде и бићемо овде уз свој народ и бранићемо га, рекао је Ракић.

На питање шта му је рекао командант КФОР-а (Ференц Кајари), Ракић је рекао да није разговарао директно са њим, али да очекује његов долазак.

Подсетио је да је по Резолуцији СБ УН 1244 управо КФОР једина оружана сила на КиМ.

Када се будем видео са њим, могу да дам више информација. Тражићемо да заштити мир, да заштити Резолуцију 1244 и наш народ, поручио је Ракић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести