Расформирана посланичка група ДЈБ-а

Скупштина Војводине је од последње седнице сиромашнија за једну посланичку групу, пошто је посланичка група „Доста је било” престала да постоји.
1
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, превирања унутар тог политичког покрета на нивоу Србије одразила су се и на прилике у Војводини и у покрајинском парламенту, па је четворо од шест посланика иступило из чланства ДЈБ-а и приступило организацији „Покрет центра”, који су оформили бивши чланови покрета на чијем је челу био Саша Радуловић.

Међутим, четири посланика: Светлана Козић, Катица Бенгин, Зорица Дамјановић и потпредседник Скупштине Војводине Иван Стијеповић, иступајући из чланства „Доста је било”, нису иступили из посланичке групе у покрајинском парламенту, већ су то учинили и даље чланови ДЈБ-а Александар Зеленски и Дејан Максимовић. Пошто је за формирање посланичке групе потребно најмање пет посланика, иступањем Зеленског и Максимовића угасила се и посланичка група.

По сазнањима „Дневника”, од тих политичких превирања највише ће профитирати посланичка група „Алтернатива за Војводину”, у чији ће састав вероватно ући четири бивша посланика ДЈБ-а. „Алтернатива за Војводину” настала је фузијом посланика с листе „Мађарски покрет – ДЗВМ”, који су освојили два посланичка места на изборима 2016. године, и четворо бивших посланика Демократске странке, те једног бившег посланика с листе „Доста је било”. Иначе, бивши посланик ДЈБ-а Арсен Курјачки актуелни је председник те посланичке групе.

Уколико четири бивша члана „Доста је било” уђу у ту посланичку групу, она би могла имати 11 посланика јер их у актуелном саставу има седморо, од којих су, уз Курјачког, и Арон Чонка и Акош Елвеђи из Коалиције ДЗВМ – Мађарски покрет, бивши чланови ДС-а Јелена Балашевић, Амир Бислими и Борислав Новаковић, те посланица Нове Србије Злата Ђерић, која је прешла из посланичке групе „Александар Вучић – Србија побеђује”. Уколико се то догоди, „Алтернатива за Војводину” биће најбројнија опозициона посланичка група у Скупштини Војводине, испред СРС-а, који има десет посланика.

А. С.

Фото: Ф. Бакић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести