Рашковић Ивић: Вучић не трeба да иде у Брисел

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић требало би да одбије одлазак у Брисел до пуштања из притвора ухапшеног Богдана Митровића, сматра председница Деморкатске странке Србије Санда Рашковић Ивић.
sanda raskovic ivic RHA
Фото: Дневник (Радивој Хаџић)

Шефица европске диломатије Федерика Могерини позвала је Вучића и косовског председника Хашима Тачија на састанак у Брисел, у четвртак 31. августа. Танјугу је у Вучићевом кабинету потврђено да ће се он одазвати позиву.

Одлазак Вучића у Брисел на разговор са ратним злочинцем и то након хапшења Митровића представља, каже се у писаној изјави Рашковић Ивић, „понижавање“ грађана Србије пред „шовинистичким и узурпаторским режимом у Приштини“.

Богдан Митровић (74), ухапшен је у понедељак пошто је изведен из групе расељених Срба који су обишли своје куће и порушену Цркву Свете Богородице у Мушутишту, код Суве Реке на Косову. Њему је одређен притвор, по оптужби косовског тужилаштва да је наводно починио кривично дело „ратни злочин против цивилног становништва“.

Вучић је изјавио да ће се држава Србија борити за наше људе за које мисли да су невини, као што је случај са Богданом Митровићем. На конференцији за штампу, након разговора са америчким сенатором Роном Џонсоном, Вучић је казао да ће се држава бринути за Митровића и о њему, јер му се чини да иза хапшења стоји политика. 

На састанку у Бриселу, како је најављено, требало би да се размене мишљења о наставку дијалога о нормализацији односа између Београда и Приштине, а у светлу договора из јула, када је договорена припрема „нове фазе дијалога“, као и да се размотри примену договора који су до сада постигнути у дијалогу.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести