РАСКРИНКАН ПОКУШАЈ ОБМАНЕ ПРИШТИНЕ: Аналитичари сагласни да су нападом на Војску, Куртијева стварна мета министар Вучевић и председник Вучић

Недавни оружани сукоб у Бањској изнедрио је нова сазнања и раскринкао покушај Приштине да лажира чињенице и окриви Србију за све, подмећући чак и оптужбе да је српска страна обучавала и оружавала терористе.
Милош Вучевић
Фото: Printscreen Instagram milosvucevic

Како су јуче указали директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, а потом и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Милан Мојсиловић околности овог трагичног догађаја сасвим су другачије, а појављује се и много нелогичности које указују да Приштина подмеће дезинформације и да је то управо разлог зашто је Еулекс одбијен да присуствује истрази око убиства тројице Срба. Због свега, министар Вучевић је потврдио да уколико Војска Србије добије наредбу од председника Републике као врховног команданта да њене јединице уђу на територију КиМ као део Републике Србије, такав задатак би био извршен ефикасно, професионално и успешно.

Фото: Printscreen Instagram milosvucevic

Барац: Ово је напад на министра Вучевића и Војску Србије

Срђан Барац из Центра за друштвену стабилност истиче да је “напад на Војску Србије слојевито замишљен као напад на институцију војске и напад на министра одбране Милоша Вучевића”.

- Милош Вучевић, министар одбране као искусан и далековиди политичар, чим је дошао на чело министарства одбране покренуо је реформе које су омогућиле да сада имамо овакву позицију, да можемо мирно да вучемо потезе, а да противници знају да је Србија спремна да преговара и разговара, али и да је спремна да се одбрани. Снагом личног ауторитета допринео је и да Срби мирније пролазе кроз ову кризу јер знају да је војска Србије опремљена, припремљена, одлучна и способна да их заштити. Баш зато је он постао најважнија мета напада. Важно је ослабити га, јер је он и председник Српске напредне странке најважније политичке странке у Србији, што додатно појачава нападе. Ови аргументи говоре да је ово пажљиво и врло промишљено смишљано као притисак на Србију и да је ова трагедија испровоцирана са циљем да имају повод за овакве нападе – уверен је Барац.

Фото: Printscreen Instagram milosvucevic

Јањић: Београд за деескалацију сукоба и повратак преговорима

Аналитичар Михаило Јањић сматра да “срамним оптужба које се искључиво темеље на лажи и неистини, Приштина покушава да оправда нелегално присуство специјалаца на северу Косова и Метохије”.

- Овакве оптужбе могу имати и карактер најаве нових напада на српско становништво, што посебно забрињава. Наше државно руководство залаже се за деескалацију сукоба и успостављање мира, те враћање преговорима који немају алтернативу. Изјава министра одбране Милоша Вучевића да ће војска уколико буде било потребно реаговати и заштити наш народ је државотворна и одговорна, те је треба схватити искључиво као начин нужне самоодбране и никако другачије.

За аналитичара Уроша Николића континуирана кампања против ВС није нимало изненађујућа.

- Нервоза многих у региону, па и Приштине, разумљива је, обзиром да Војска Србије последњих година све више и више јача. Много бих се више забринуо да они хвале ВС, овако значи да она иде правим путем, јер да је слаба не би им сметала. Што се тиче покрета ВС дуж административне линије, то је вештачки наметнута тема: ВС по резолуцији 1244 има право чак и на распоређивање 999 војника у нашу јужну покрајину, а што се тиче територије централне Србије, заиста нисмо дужни никоме да се правдамо како, зашто и где покрећемо нашу војску – наводи Николић.

ВС не ради ништа на своју руку, без наређења врховног команданта Вучића

Он даље додаје да је јасно “Срби који су учествовали у дешавањима у Бањској нису никакви терористи”.

- Да ли је било паметно да то ураде на тај начин, да ли их је неко насамарио и злоупотребио, да ли је можда било уплива страног фактора - о томе можемо дискутовати. Али, неспорно је да су то обесправљени Срби, који више нису знали како да се изборе са Куртијевим зулумом. Дакле, не постоје никакви терористи. Војска Србије није обучавала ни побуњене Србе, јер да је ВС стајала иза дешавања у Бањској, не би се све ово овако завршило. ВС се засигурно не би ослонила на овакав профил људи, који све и да су хипотетички сви имали најбоље намере, нису професионалци за обављање оваквих задатака. ВС је сасвим сигурно способна да у својим редовима пронађе довољно професионалаца, који би били способни да успешно изведу акцију оваквог типа и да се при том таква лица, такође не могу ни повезати на крају са ВС. ВС није армија која је дилетантслка, авантуристичка, која започиње акције са нејасним циљем и нешто што није сигурна да може спровести успешно ВС не размишља само оперативно и тактички, већ и стратешки, што значи да се у све одлуке и калкулације убацује аналитика, предвиђања, као и разматрање реакције других на наше потезе и анализира се и шира (гео) политичка слика и контекст. ВС поштује хијерархију у држави, има цивилну контролу од стране изабраних носилаца највише власти Републике Србије и она не доноси политичке одлуке, већ спроводи одлуке и наређења своје државе. ВС не ради ништа на своју руку, а наша држава и врховни командант Александар Вучић нису донели никакву одлуку у вези са дешавањима у Бањској, па ни са измишљеном,, обуком” обесправљених Срба. На снимцима који нам се потурају се ништа не види што би поткрепило срамне оптужбе, а када хипотетички то не би била измишљотона као што јесте, поставило би се онда логично питање ко то вршља по централној Србији и одакле њима такви снимци?! Одлично је што је ВС одмах реаговала и што је министар Вучевић одржао јучерашњу важну конференцију за штампу – закључује он.

Раскринкан план Приштине- Желе да направе Путина од Вучића, а Зеленског од Куртија

Аналитичар Урош Николић оцењује да акција у Бањској није имала јасан циљ, као и да је питање како је дошло до првих инцидената.

- Све што се тамо десило, па и ово после тога, најмање одговара Србији, а лажне оптужбе Приштине имају за циљ да Србију увуку у сукоб са НАТО- ом како би Александар Вучић у тој констелацији постао регионални Путин, а Курти Зеленски. А други циљ је застрашивање српског живља и наставак притисака и циљу коначног етничког чишћења Срба са тог простора - уверен је он.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести