few clouds
12°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Реаговања на дипломатски успех Србије у Интерполу

20.11.2018. 12:18 13:37
Пише:
Извор: TANJUG / DIMITRIJE GOLL

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је одбијање да Косово буде примљено у Интерпол велика победа Србије, упитао где је тих 116 земаља о којима прича Приштина да су признале тзв независно Косово и навео да се види ко је говорио истину о томе а ко је лагао.

Дачић је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем рекао да се показало да не може ништа више на силу да се постигне и да не може ништа да се уради без Србије, и да се показало да није довољно да неке велике силе пошаљу захтеве и да сви трком испуне и подрже те њихове захтеве.



Како је рекао није време за еуфорију, али и да је "лепо рекао" Приштини да се не пријављују јер ће да се обрукају и срамоте па сада нека објасне своме народу на КиМ шта се десило и где је тих 116 земаља што су признале ту такозвану независност.



Према његовим речима 36 гласова им је фалило да победе, а поставља се питање где је тај списак од 116 земаља и да ли смо ми можда лагали када кажемо да земље повлаче признаје тзв независног Косова.

Вулин: Србија је победничка земља



БЕОГРАД: Србија коју води Александар Вучић је победничка земља, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин поводом одбијања захтева за чланство тзв. Косова у Интерпол.



"Ово више није Србија која се повлачи, понижава и гази, Србија која је навикла на поразе и више им се и не супротставља. Србија је победом на скупштини Интерпола вратила веру у међународно право и изборила наду свим слободним малим народима да се за слободу вреди борити", саопштио је Вулин.



Он је истакао да свет после ове победе више није исти и да нада коју је Србија пробудила више неће моћи да се угуши и заборави. 



"Победу су изборили председник Вучић, потпредседник Стефановић, потпредседник Дачић, премијерка Брнабић, сви храбри и вредни људи у министарству унутрашњих послова, министарству спољних послова, министарству одбране. 

Марковић (ЈС): Браво председниче, браво Србијо



ЈАГОДИНА: Нови покушај косовских Албанаца да постану члан Интерпола пропао је као што им је пропао и покушај да постану члан УНЕСКО-а, зато што је председник Србије Александар Вучић успео да скине негативну хипотеку са Србије, саопштио је данас председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма.



Он је додао да велике заслуге припадају и министру иностраних послова Ивици Дачићу, захваљујући коме је 10 држава повукло признање такозваног Косова и, такође, честитао министру унутрашњих послова Србије Небојши Стефановићу на одличном говору на Генералној скупштини Интерпола.



Оцењујући то победом Србије у међународним одноцима, Марковић је рекао да је поносан што је током боравка у Египту, где му је домаћин био гувернер области Црвеног мора Ахмет Абдалах, од својих домаћина добио информацију да ће Египат гласати против тога да такозвано Косово постане члан Интерпола.

Поповић: Велика победа српског народа и владе

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић поздравио је данас велику победу српског народа и Владе Србије на Скупштини Интерпола, којом је спречено да лажна држава Косово уђе у ову међународну организацију.



"Гласање у Интерполу је још једна потврда да се упорном и посвећеном борбом за наше Косово, уз подршку наших пријатеља у свету, може победити у тешкој и неправедној борби, где су погажена сва правила међународног права", рекао је Поповић.



Ова победа је, навео је у саопштењу, још један доказ да никада не треба одустајати у борби за Косово и да се никада не треба предати у одбрани нашег најсветијег дела територије.



Не треба нигде журити, јер имамо Резолуцију 1244 СБ УН и наш Устав и пријатеље попут Русије, Кине и Шпаније, али и других земаља које још поштују међународно право, а не силу и безакоње, нагласио је Поповић.

Јовановић: Пораз једнополарног света,ослабљена позиција Приштине



БЕОГРАД: Одбијање захтева самопроглашене државе Косово за пријем у Интерпол представља пораз једнополарног света за који се показало да више није свемоћан, каже бивши дипломата Владислав Јовановић уз оцену да ће епилог данашње Генералне скупштине Интерпола ослабити позицију Приштине у очима целог света.



Јовановић каже да исход гласања о пријему Косова у Интерпол показује да је сила у међународним односима моћна и ефикасна, али да ''''може да наиђе на зид и буде поражена''''.



''''У овом случају та сила је поражена, јер су аргументи били толико јаки да чак и државе, које су биле изложене притисцима и уценама од стране водећих западних земаља, нису могле да прихвате такву неправду'''', рекао је Јовановић за Танјуг.

Скат: Ценим борбу Србије, САД разочаране



Амерички амбасадор у Србији Кајл Скат изјавио је данас да је за САД разочаравајућа одлука Интерпола да Косово не постане члан те оганизације, али је додао да је дипломатија у међународним организацијама битка међу разним погледима и да се Србија борила за свој поглед, што он цени.



"То је разочаравајуће за нас, али то је одлука Интерпола", рекао је Скат новинарима у Београду, коментаришући одлуку Генералне скупштине те организације.



"Колико сам разумео, више земаља је гласало за Косово, него против, али због правила Интерпола то није прихваћено. То значи да ће бити још теже за Косово да види листе Интерпола, већ ће то моћи преко УНМИК-а", рекао је Скат.



Коментаришући саопштење Амбасаде САД у Приштини, да је одлука плод кампање притиска Србије, Скат каже да је дипломатија у међународним организацијама увек битка међу различитим погледима.



"Србија има свој поглед, борила се за свој поглед и то ценим", рекао је Скат.

Ђурић: Без договора са Србијом нема решења



БЕОГРАД, 20. новембра (Тањуг) - Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић честитао је данас острвским државама Кирибати и Вануату чланство у Интерполу, а Приштини поручио да одбијање захтева за чланство у тој међународној организацији јасно показује да без договора са Србијом није могуће било шта постићи.



Ђурић је новинарима у Београду рекао да је српски народ на Косову и Метохији радостан и захвалан због победе права и правде у Интерполу.



"Срби на КиМ можда боље од других разумеју колика је опасност претила од покушаја Приштине да уђе у Интерпол и од чињенице да нема никакве сумње да би то чланство било злоупотребљавано за даљи прогон Срба на КиМ, за даља хапшења, застрашивања и све оно што нема никакве везе са полицијским послом, а итекако има везе са политиком", рекао је Ђурић.



Зато је већина света, захваљујући огромном труду председника Александра Вучића, министра Ивице Дачића, премијерке Ане Брнабић и свих других који су били укључени у то питање, остварила фантастичан резултат, рекао је Ђурић.

Удружење породица: Захвалност на победи у Интерполу



БЕОГРАД: Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији данас је, у име косметских жртава, захвалило председнику Александру Вучићу и министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу што лажна и самопрозвана држава "Косово" није постала члан Интерпола.



Како се истиче у саопстењу, то је постигнуто великим залагањем државника Србије - председника Вучића, премијерке Ане Брнабић, министра Стефановића, шефа дипломатије Ивице Дачића, министра одбране Александра Вулина, директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића...



Удружење је, такође, позвало Вучића и Стефановића да ту победу у Интерполу, након тешке борбе, својим присуством "донесу у спомен собу ''Косметске жртве''".



"Вође ''ОВК''-а јесу у Интерполу, али само на потерницама", додаје се у саопштењу.

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић о Интерполу: Оснажена позиција Србије, без еуфорије 

Вучић о Интерполу: Оснажена позиција Србије, без еуфорије 

20.11.2018. 11:08 11:11