Реаговања након што је Тужилаштво утврдило да Вучићи немају везе са случајем „Јовањица“

Дачић: После саопштења тужилаштва - мртва тишина?
vise javno tuzilastvo
Фото: Tanjug / S.Radovanović, arhiva

БЕОГРАД: Председник СПС Ивица Дачић изјавио је да "запрепашћује" чињеница да влада "мртва тишина", након што је тужилаштво утврдило да Александар и Андреј Вучић немају никакве везе са случајем "Јовањица", нити са осумњиченим Предрагом Колувијом.

"Нико да се извини што су данима измишљали и нападали браћу Вучић", рекао је Дачић за Танјуг.

Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Опозиција, додаје Дачић, мисли да ће живети на лажима, а не схвата да на лажима пропада.

Он је навео да такви напади угрожавају, пре свега, интегритет и кредибилитет државе и наносе штету државним интересима.

"Зато је обавеза свих да се боре за демистификацију и разобличавање тих лажи и оних који те лажи креирају", додао је Дачић.

Селаковић: Све време су свесно обмањивали јавност

Саопштење Тужилаштва за организовани криминал, које је утврдило да Александар и Андреј Вучић немају никакве везе са случајем "Јовањица", нити са осумњиченим Предрагом Колувијом, показује да су они који су то тврдили, све време свесно лагали и обмањивали јавност, изјавио је данас генерални секретар председника Никола Селаковић.

"Ти људи су све време свесно лагали, обмањивали јавност, фабрикујући аферу да су, наводно, председник Александар Вучић и његов брат Андреј били у некој директној комуникацији са Предрагом Колувијом, који је осумњичен да је на фарми Јовањица узгајао марихуану", рекао је Селаковић за Танјуг.

Иначе, поједини представници опозиције износили су тврдње о њиховој наводној повезаности са узгајањем марихуане на пољопривредном добру "Јовањица".

Како је рекао Селаковић, они су прво говорили да није важно шта каже полиција, већ тужилаштво, па је упитао шта ће сада да кажу када је управо тужилаштво утврдило шта је истина, на основу озбиљно урађеног вештачења.

Фото: Dnevnik.rs

"Очекујем да наставе управо са истом политиком, сазданом на лажима, на причи о лажним аферама, на оптуживању људи, председника државе и његовог брата, нападима на породицу", рекао је Селаковић.

Према његовим речима и када надлежни органи, предузимајући све активности у складу са законом, утврде да је нешто лаж, онда то ођедном више није важно, већ се праве "нове лажне афере и новим стварима се обмањује јавност".

"Питам се и питам читаву јавност - шта у овом случају да раде Александар и Андреј Вучић. Неко се труди да вас систематски напада лажима, измишљотинама", рекао је Селаковић.

Поновио је да никакве комуникације Вучића и Колувије није било, што, каже, потврђује и саопштење Тужилаштва, у којем стоји да је то било вештачење свих комункација, не само телефонских позива, већ коришћења свих апликација које неко има у свом телефону.

Селаковић истиче да је јасно да је реч о једној ординарној и потпуној измишљотини и лажи и да је управо то оно о чему је председник говорио - да се ту ради о политици лажи и обмањивања.

"Наравно, грађани то могу да оцене и препознају и знају коме верују. Овде се поставља питање да ли неко у свему томе уопште има меру", додао је Селаковић и напоменуо да треба имати у виду да то раде људи који конкуришу да воде државу.

Селаковић истиче да ће о томе, ипак, одлучивати грађани на изборима, а не било ко са стране.

"Одлучиваће наши грађани излазећи на изборе и гласајући за онога коме дају своје навјеће поверење, а од политике лажи не можете ништа исправно и позитвино да очекујете", поручио је он.

На питање колико је важно то што је председник Вучић поднео ту пријаву и што је тужилаштво истражило тај случај, Селаковић истиче да је веома важно зато што се показало да систем фунционише и што смо од надлежних институција добили одговоре на питања за које је постојало велико интересовање јавности.

"А, да ли ћемо добити деманти, извињење и да ли ће неко рећи - извините, порешили смо, нисмо то милсили, не верујем", казао је Селаковић додајући да тај закључак изводи из искуства из низу сличних измишљотина о председниковој породици.

Селаковић, такође, пита шта данас да ураде људи чија су имена блаћена и довођена у везу са неким са ким ти људи никада у животу нису били у комуникацији.

То само показује ниво бескруполозности који је присутан, каже Селаковић и додаје да не очекује да се ту било шта промени.

"Али, очекујем да председник настави да води државу као и до сада озбиљно, успешно и одговорно и ради свој посао. Као када је поручио - само ви радите свој посао, а ја идем да отварам аутопутеве и фабрике, да побољшавам животни стандард грађанима да се стварају услови за веће пензије и плате и да имамо више деце и радних места", закључио је Селаковић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести