Ректор Цетињске богословије Перовић: Литије неће стати

ПОДГОРИЦА: Литије у Црној Гори неће стати док Закон о слободи вероисповести не нестане из правног система државе, изјавио је данас ректор Цетињске богословије Гојко Перовић.
crkva, tanjug
Фото: Tanjug/M.petrović, ilustracija

Он је истакао да такав закон поткопава Црну Гору и питање око тог акта и литије које се организују, како је казао, нису страначка тема.

Најавио је да ће се правни савевт Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве (СПЦ) данас огласити око иницијативе Уставном суду за оцену уставности наведеног акта, те да ће највероватније сугерисати свима који желе да се истим поводом обрате тој институцији јаве Цркви.

Перовић је за Нови ТВ казао да је народ на улице извео Бог и да је закон усвојен у глуво доба ноћи антиуставан, дискриминаторски и недемократски.

"Овај закон је прављен да доноси штету Црној Гори. Ово није борба за права свештеника, већ да светиње које смо добили од предака предамо потомцима. Пребацују нам да литије иду против Црне Горе, таквима поручујем да се ми боримо за Црну Гору. Хе може се прихватити антиуставан и дискриминаторски закон, тако се поткопава држава, а ако ово сад прође, донијеће сличан закон за другу област. Ми немамо право да то пустимо. Протести, литије неће стати док овај закон не нестане из правног система државе. Ми се боримо за Црну Гору", поручио је Перовић, преноси подгорички Дан.

Истакао је да верује да ће се све мирно завршити, али да се највећа храброст и куражност ових дана показује стрпљењем.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести