РИК доделио мандат новим посланицима уместо оних који одлазе на друге дужности

БЕОГРАД: Републичка изборна комисија (РИК) данас је на првој седници у новом сазиву доделила мандате новим посланицима који ће у парламент ући уместо колега који су поднели оставке због преласка на министарске функције и друге дужности.
Skupština Srbije, štrajkači gladju Foto: Tanjug: video
Фото: Танјуг: видео

РИК је на седници мандате доделила новим посланицима СНС-а Невени Вујадиновић, Петру Весовићу, Немањи Поповићу, Милану Југовићу, Мирели Раденковић, Босиљки Срдић и Борису Бурсаћу.

Они ће у парламенту заменити Мају Гојковић, Бранислава Недимовића, Марију Обрадовић, Милоша Вучевића, Небојшу Марјановића, Јасмину Паруловић и Далибора Радичевића, чије оставке је претходно констатовао парламент.

Нови посланик СПАС-а биће Љиљана Кузмановић Вујаковић, којој је РИК доделила посланички мандат уместо Радомира Дмитровића који прелази на министарско место.

Уместо Милана Кркобића, који такође одлази на нову функцију у Владу Србије, посланик ПУПС-а биће Ацо Петровић.

Председник РИК-а Владимир Димитријевић, који је обављао ту функцију и у претходном сазиву РИК-а, рекао је на почетку данашње седнице да од новог сазива РИК-а очекује да несмањеним инетензитетом и даље унапређује сам изборни процес у складу с постојећим законодавством.

Навео је и да очекује и да се изборне процедуре подигну на један макисмалан ниво како би РИК оправдао и поверење грађана у сам изборни процес.

Честитао је члану РИК-а Вељку Одаловићу избор на место генералног секретара Скупштине и целом скупштинском руководству на избору.

Димитријевић је навео да је најављено да ће се избори одржати 2022, и то редовни председнички избори.

"Поред њих постоји могућнсот одржавања парламентарних избора", додао је Димитријевић.

Рекао је да ће сутра бити одржана још једна седница РИК-а јер се очекује да ће још народних посланика поднети оставке.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести