РИК одбацио више од 100 приговора као неосноване

БЕОГРАД: Републичка изборна комисија одбацила је данас као неосновано више од 100 приговора бирача поводом неправилности на дан избора, међу којима и приговоре коалиције За краљевину Србију.
Republička izborna komisija RIK Foto: RIK
Фото: Републичка изборна комисија РИК Фото: РИК

Један од 108 приговора бирача односио се на то што нису донети прописи да се израде гласачки листићи са бар кодом или другим техничким средством чиме би се непосредни контакт избегао, рекао је председник РИК Владимир Димитријевић.

Коалиција За краљевину Србију жалила се на непровилности на више бирачких места и то у Новом Саду, Бабушници, Старој Пазови, Шапцу, Житишту, Врбасу ... и три београдске општине.

Међу приговорима Коалиције је и тај што је члан бирачког одбора у Алибунару снимао гласање мобилним телефоном, као и то да тај да одбор није унео број примљених гласачких листића, неупотребљених, неважећих ....

Снимање су, како тврде, уочили и у Крагујевцу, на Вождовцу, Сремској Митровици, Нишу ... На Новом Београду, како су навели, њиховом члану није дозвољено да унесе примедбу у записник ....

Коалиција је навела и да је на том бирачком месту број 23 утврђен и један више гласачки листић од броја изашлих бирача, а тврди и да су у Зрењанину уочили крађу изборног материјала уз наводе да су је починили бирачи.

Чланови РИК-а разматрали су и мање грешке у записницима које би требало исправити попут бројева неупотребљених гласачких лисића и минималне разлике у броју уписаних гласача.

Члан комисије Марко Јанковић је указао на три мање омашке на три бирачка места у Гњилану и Косову Пољу.

Члан РИК Жељка Радета је навела да је на бирачком месту 24 у општини Чукарица уписана три неважећа листића а требало је да их буде 1.057.

РИК је одбацила и приговоре бирача Павла Димитријевића који је уложио жалбу због како је сматрао неправилности на рад 16 бирачких места, од Прокупља до Куле. Једна од притижби се односила да на бирачком месту у Бресничићу - Прокупљу није утврђиван идентитет гласача и није вршена провера УВ лампом да ли су они већ гласали.

РИК је одбацио и приговор бирача Раше Недељкова на неправилности на бирачким местима у 11 градова и општина и две београдске.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести