РИК прима кандидатуре до петка у поноћ

Рок за предају листа Републичкој изборној комисији за парламентарне изборе у Србији истиче у петак у поноћ. До сада је предато 13 листа, које су тиме обезбедиле услов за учешће на изборима 21. јуна.
Republička izborna komisija RIK Foto: RIK
Фото: Републичка изборна комисија РИК Фото: РИК

Очекује се да ће до крајњег рока списак потенцијалних посланика предати још најмање четири листе – Нова странка Зорана Живковића, која је у коалицији са Зеленом странком, Покрет слободних грађана, Доста је било и ЛДП Чедомира Јовановића.

Листу су до сада предали СНС, СПС, СРС, СВМ, СПАС Александра Шапића, ПОКС, Уједињена демократска Србија, Странка слободе и помирења Муамера Зукорлића, „Метла 2020”, Здрава Србија, СДА Сулејмана Угљанина, Српска странка „Заветници” и Народни блок.

Данас је истекао четворогодишњи мандат посланицима Народне скупштине, мерено даном конститусања 2016. године. Мандат посланицима Скупштине АП Војводине истекао је 2. јуна, док Скупштини града Новог Сада истиче тек после 17. јуна.

До конституисања новог скупштинског сазива парламент Србије неће заседати, а могао би се састати једино када би се поново стекли услови за проглашење ванредног стања.

Потпредседник Скупштине Владимир Маринковић објашњава да и убудуће народни посланици овог сазива имају право да користе скупштинске просторије, скупштинске службе и да примају и плате.

– Када се избори заврше, онда по Уставу морамо да се конституишемо у року од 30 дана од када се прогласе коначни резултати избора и тим чином престају мандати посланика из претходног сазива – рекао је Маринковић.

Нови сазив парламента Србија би требало да добије до 25. јула, односно 30 дана од проглашења коначних резултата избора. Наиме, РИК има 96 сати од дана избора да прогласи њихове коначне резултате, па би они требало да буду познати, уколико не буде неких значајнијих неправилности, до 25. јуна.

На старту одлазећег скупштинског сазива било је формирано 15 посланичких група, а на истеку мандата их је две мање. Расформирани су посланички клубови ДЈБ-а, ДСС-а и Нове Србије, а заменили су их нови СМС-а, Клуб самосталних посланика, „Војвођански фронт – Србија 21”, „НС – Покрет за спас Србије”. Парламент ће завршити мандат с 22 посланика који не припадају ниједном посланичком клубу.

На протеклим парламентарним изборима такмичило се 20 листа, а од тога у парламент је ушло 12. Парламентарне странке морале су да освоје пет одсто подршке, док је на овим изборима цензус смањен на три одсто, а за странке националних мањина и даље важи природни праг.

        С. Ст.

РИК: “1 од 5 милиона” за 48 сати да отклони недостатке

БЕОГРАД: Група грађана “1 од 5 милиона" мораће у наредних 48 сати да исправи недостатке и достави Републичкој изборној комисији недостајуће правно ваљање изјаве подршке грађана тог листи.

Група грађана “1 од 5 милиона” предала је раније данас РИК-у изборну листу за парламентарне изборе 21. јуна, али је утврђено да је уместо 10.000 колико је потребно, правно ваљано 9.268 изјава грађана.

Зато је РИК на вечерашњој седници донео закључак којим се Групи грађана “1 од 5 милиона” налаже да у року од 48 сати достави још 732 недостајућих правно ваљаних потписа подршке грађана.

Изборна листа “Група грађана ''1 од 5 милиона''”, броји 98 каднидата.

(Танјуг)

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести