ПОКРАЈИНСКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА Гласачки листићи плави, контролни беж боје

Покрајинска изборна комисија је на јучерашњој седници донела упутство за спровођење избора за посланике у Скупштину Војводине, расписаних за 26. април. Из тог документа, који се налази на веб-презентацији Комисије, „Дневник” доноси детаље појединих одредби.
skupstina vojvodine, Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

На спровођење покрајинских избора, који се спроводе истовремено с изборима за народне посланике Народне скупштине и изборима за одборника скупштина јединица локалних самоуправа, осим упутства, сходно се примењују посебна акта Републичке изборне комисије којима ће се уредити питања од значаја за координирано спровођење свих расписаних избора, навела је Покрајинска изборна комисија у свом документу.   

Органи за спровођење избора у Војводини су Покрајинска изборна комисија и бирачки одбори, који раде у сталном и проширеном саставу. Члана органа за спровођење избора у проширеном саставу именује Покрајинска изборна комисија на предлог подносиоца проглашене изборне листе. За проширени састав Комисије може бити предложена особа с изборном правом која није кандидат за посланика, није заступник подносиоца изборне листе, нити је овлашћена за подношење изборне листе. 

Изборну листу могу поднети политичке странке, коалиције више политичких странака, група грађана, коалиција политичких странака и групе грађана коју својим потписом подржи најмање 6.000 бирача по изборној листи

По Упутству Покрајинске изборне комисије, изборну листу могу поднети политичке странке, коалиције више политичких странака, група грађана, коалиција политичких странака и групе грађана које својим потписом подржи најмање 6.000 бирача по изборној листи. Политичке странке националних мањина, односно коалиције политичких странака националних мањина, могу поднети изборну листу коју потписима подржи најмање 3.000 бирача по изборној листи. У случају да изборну листу подноси коалиција политичке странке националне мањине и друге политичке странке, односно група грађана, изборну листу својим потписима мора да подржи најмање 6.000 бирача. 

Комисија на основу акта Републичке изборне комисије о одређивању бирачких места посебним актом утврђује бирачка места на којима ће се гласати на покрајинским изборима и објавиће их у „Службеном листу Аутономне Покрајине Војводине”. Комисија такође одређује и укупан коначан број бирача у роковима и на начин уређен Законом о јединственом бирачком списку и објављује их у „Службеном листу АП Војводине”.

По члану 30 Упутства, сваки бирач има право да после гласања затражи од Комисије информацију о томе да ли је у изводу из бирачког списка евидентиран да је на изборима гласао или не. Потписани захтев се подноси непосредно Комисији или поштом, а може се поднети и путем веб-презентације Комисије. У захтеву за добијање информације треба да се наводе име и презиме, јединствени матични број подносиоца захтева, назив општине, града и број бирачког места на којем је подносилац захтева уписан и извод из бирачког списка. Уз захтев се обавезно прилаже и очитана лична карта, односно њена фото-копија.


Чланови ПИК-а

Председник Покрајинске изборне комисије је дипломирани правник из Новог Сада Милован Амиџић, а његов заменик је такође дипломирани правник из Новог Сада Рајко Маринковић. Чланови Комисије су Милан Ђурић из Новог Сада, Даница Вигњевић из Футога, Светислав Стојановић из Новог Сада, Александар Бојков из Новог Сада, Љубомир Јокић из Петроварадина, Милорад Гашић из Футога, Јелена Злојутро из Новог Сада, Едвина Ердеди из Новог Сада, Марко Пекић из Новог Сада. Сви чланови Комисије су дипломирани правници и имају своје заменике.

Секретар Комисије је Никола Бањац из Новог Сада, а његова заменица је дипломирана правница Мила Радисављевић, такође из Новог Сада.


Комисија је утврдила да се гласачки листић штампа на папиру светлоплаве боје и решењем утврђује укупан број гласачких листића, који мора бити једнак броју бирача уписаних у бирачки списак, и број резервних гласачких листића, који не може да буде већи од 0,3 одсто укупног броја гласачких листића. Гласачки листић садржи: редни број испред назива изборне листе, називе изборних листа по редоследу утврђеном на збирној изборној листи, с личним именом првог кандитата с листе, напомену да се гласа само за једну изборну листу заокруживањем редног броја испред назива те листе или назива листе.

Комисија је утврдила и да се контролни лист штампа на папиру беж боје. Укупан број контролних листића, који мора бити једнак броју бирачких места и 100 резервних контролних листова, Комисија утврђује решењем које се објављује у „Службеном листу АП Војводине”.      

Е. Марјанов 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести