РИК: Завршени избори, без уочених неправилности 

БЕОГРАД: Бирачка места за непосредне изборе за чланове националних савета националних мањина затворена су вечерас на време, а изборни дан протекао је, како је саопштено из РИК-а без уочених неправилности.
izbori nacionalni saveti
Фото: Танјуг/ Душан Аничић

Рок за утврђивање и објављивање извештаја са укупним резултатима избора је 96 часова од затварања биралишта, односно, 8. новембар у 20 часова. 

Непосредни избори за чланове националних савета националних мањина одржани су на 926 бирачких места, на којима је могло да гласа 467.545 бирача, уписаних у посебне бирачке спискове, наводи се у саопштењу. 

На непосредним изборима чланове националних савета бирали су представници албанске, ашкалијске, бошњачке, бугарске, буњевачке, влашке, грчке, египатске, мађарске, немачке, пољске, ромске, румунске, русинске, словачке, словеначке, украјинске и чешке националне мањине. 

Укупно је било проглашено 58 изборних листа. 

Представници хрватске, црногорске, руске и македонске националне мањине своје представнике у националним саветима бирали су путем електорских скупштина. 

Рад органа за спровођење избора пратили су страни и домаћи посматрачи, као и представници предлагача изборних листа који су надгледали рад бирачких одбора и Републичке изборне комисије. 

Претходно је председник РИК Владимир Димитријевић за РТС рекао да РИК није добио ниједан приговор или примедбу, а на питање у вези са инцидентом у Врању, он каже да за то први пут чује.

“Уколико буде било каквог приговора органа бирачког одбора ми ћемо то разматрати на будућим седницама РИК-а”, навео је он.

Упитан да ли ће бити могуће формирање македонског националног савета, Димитријевић је рекао да су сви избори за националне савете спроведени путем електорских скупштина спровдени апсолутно у складу за законом, те да су испуњени сви услови за одржавање тих скупштина (кворум и остало).
 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести