Рогозин: Србија је увек била наш стратешки партнер у Европи

СОЧИ: Потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин изјавио је да се односи између Русије и Србије традиционално развијају „у духу међусобног поверења и вишестране сарадње“, истакавши да је Србија увек била стратешки партнер Русије на Балкану и у Европи.
rogozin dacic
Фото: Tanjug (video)

Он је то рекао у суботу у Сочију, на 16. заседању српско-руског Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу, где је са потпредседником Владе Србије и шефом дипломатије Ивицом Дачићем потписао Протокол о сарадњи.

Рогозин је подсетио да су управо у Сочију пре пет година председници две земље потписали Декларацију о стратешком партнерству Русије и Србије, преноси данас Тасс.

Руско и српско руководство, указао је потпредседник Владе Русије, посвећује велику пажњу одржавању интензивног политичког дијалога и прогресивном развоју међудржавних односа.

За само неколико дана, наше земље ће обележити 180. годишњицу успостављања дипломатских односа, рекао је Рогозин, истакавши да је прва посета Александра Вучића као председника Србије Москви била најважнији догађај крајем прошле године.

На састанку 19. децембра 2017, председници две земље разговарали су о читавом низу билатералних питања, дајући приоритет економији, а наш Међувладин комитет служи као важан инструмент за продубљивање те сарадње, рекао је Рогозин.

Он је навео и да, поред традиционалних односа билатералне сарадње - као што су енергетика, саобраћајна инфрастуктура, пољопривреда - две земље разматрају и сарадњу у новим областима као што је успостављање локалне производње руских компанија у Србији, сарадња на пољу високих технологија и иновација, цивилног ваздухопловства и друго.

Рогозин је истакао да је трговинска размена између Русије и Србије порасла за 23 одсто у 2017. години.

Поменуо је и даље активности Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, које обухватају операције великих размера у циљу чишћења територије од мина, гашења пожара...

Русија, рекао је Рогозин, намерава да настави рад на решавању хуманитарних проблема у региону, истакавши да је руска странка отворена за сарадњу с трећим земљама и да рачуна на обезбеђивање међународног статуса за Српско-руски центар у Нишу.

Такође, указао је на растући удео иновативне компоненте у билатералној сарадњи, односно удео пројеката који су везани за промовисање руских високотехнолошких производа на српском тржишту.

Убеђен сам да ће такви пројекти допринети даљем развоју и јачању руско-српских односа генерално, за дугорочну перспективу, закључио је потпредседник Владе Русије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести