Рок за финансијске извештаје странака 18. април

БЕОГРАД: Политички субјекти су дужни да Агенцији за борбу против корупције поднесу годишње финансијске извештаје за претходну годину најдаље до 18. априла, а против оних који то не ураде биће поднете кривичне пријаве.
stranke, KOCA SULEJMANOVIC
Фото: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Законски рок да се извештај поднесе је 15. април, али пошто је то субота односно нерадни дан, рок се помера до првог следећег радног дана, уторка, 18. априла, рекла је за Танјуг самостални саветник Центра за контролу финансирања политичких активности Агенције за борбу против корупције, Јелена Ђорђевић.

Политички субјекти који не доставе годишње финансијске извештаје у законском року и са мишљењем овлашћеног ревизора, лиценцираног у складу са прописима о рачуноводству и ревизији, сносиће прекршајну одговорност односно против њих ће бити поднете прекршајне пријаве, рекла је она.
Ђорђевић је подсетила и да су прошле године, против оних који нису на време извршили ту обавезу, биле поднете пријаве.
Обавезу да поднесу извештај имају сви политичких субјекти, којих има преко 200.

Од тога, објаснила је, 109 су регистроване политичке странке, а остало групе грађана.
Након тога, казала је Ђорђевић, Агенција врши контролу тих извештаја што је значајно због континуираог повећања транспарентности финансирања политичких активности.

Годишњи финансијски извештај садрзи поред основних  података о политичком субјекту и податке о свим приходима и расходима које је имао у току 2016 године.
Под то спадају подаци о финансирању редовног рада али и за све изборне кампање на којима је учествовао односно које је финансирао током 2016. године.
Према њеним речима, незнатан број политичких субјеката је већ предао годишњи финансијски извештај.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести