РТ: Русија ће повећати улагања у Србију за 500 милиона долара

МОСКВА: Руски суверени фонд и његови партнери планирају да повећају инвестиције у Србији за 500 милиона долара у наредне две године, каже шеф Руског фонда за директна улагања (РДИФ) Кирил Дмитријев, преноси Раша тудеј.
rusija srbija zastava, ilustracija
Фото: Илустрација

Тренутно руска улагања у Србији износе четири милијарде долара, изјавио је Дмитријев, који је допутовао у Србију као члан руске привредне делегације у оквиру данашње посете председника Владимира Путина Београду, додаје РТ.
"Наши (РДИФ) партнери су највећи суверени фондови у Азији и на Блиском истоку", објаснио је он новинарима након Путиновог састанка са председником Србије Александром Вучићем, наводи се у информацији.

"Улагаћемо, на пример, у развој пројекта ПхосАгро. Овде имају велику базу за ђубрива и разматрају могућност да је прошире зато што је је Србија веома добар логистички центар за руско ђубриво за Европу, рекао је Дмитријев.

Москва такође разматра могућност повећања испорука гаса Србији, изјавио је министар енергетике Александр Новак, напомињући да су две стране разговарале о  продужењу гасовода Турски ток и на Србију.

РТ такође преноси изјаву шефа руске корпорације Росатом, Алексеја Лихачева да ће Русија и Србија сарађивати и у сектору мирнодопске атомске енергије, и да међувладин споразум у тој области "први пут укључује питања сарадње у области иновација и дигиталне сфере".  
"Српска страна је веома озбиљна у вези са ресетовањем нуклеарне индустрије", рекао је Лихачев.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести