РТС: Твитераши свесно лажу о Вучићевој мајци у ноћи бомбардовања РТС

БЕОГРАД: Радио-телевизија Србије саопштила је синоћ да су поједини учесници расправа на друштвеним мрежама свесно запливали у лажи, када су објавили да је тадашњи министар информисања, а садашњи председник државе Александар Вучић, наводно склонио своју мајку, новинарку РТС-а Ангелину Вучић, на сигурно пре него што су бомбе пале на РТС у ноћи 23. априла 1999.
h
Фото: EPA PHOTO EPA/SRDJAN SUKI

РТС је у тексту на свом порталу навео да се у филму "Хроника најављене смрти" истина о страдању и мукама новинара РТС у ноћи бомбардовања види сасвим јасно, као и чињеница да се мајка Александра Вучића није удаљавала из зграде јавног сервиса те кобне ноћи.

"За део учесника у Твитер расправама, углавном политичара, двадесет година касније, у први план пробија се оно што је одавно утврђено као несумњива чињеница - ко је све преживео тадашње бомбардовање. Односно, да ли је тадашњи министар информисања, а садашњи председник државе Александар Вучић наводно склонио своју мајку, новинарку РТС-а Ангелину Вучић, на сигурно пре него што су бомбе пале на РТС", наводи се у тексту.

Председник УНС-а Владимир Радомировић рекао је за РТС да се "ширењем лажи да је Ангелина Вучић била ван зграде те вечери, да је син који је тада био министар информисања извукао на време, само скида одговорност са људи који су наредили ово убиство 16 радника РТС-а".
И некадашњи новинар РТС Жељко Пантелић написао је на Твитеру да је седео преко пута Ангелине Вучић у ноћи бомбардовања РТС-а, а о томе, како подсећа РТС, сведочи и лекторка која је те вечери с њом изашла из зграде.

"Ангелина Вучић и Милош Марковић су спремали емисију за 3.00. Пошто је зграда бомбардована, пошто смо засути прашином, ми смо кренули да некако изађемо из ње. Заједно смо покушавали да нађемо излаз и нашли смо га оног тренутка када је нас нашао господин из обезбеђења", каже лекторка Јелена Дубајић Пантић. 

"Иначе, Ангелина то вече није ни требало да ради, звали су је да некога замени ко није могао да дође. У један ја сам питала "Ангелина, хоћете ви да одете у режију? Она је отишла, после тога сам ја у два сата ишла на емитовање", навела је у филму новинарка РТС-а Марија Митровић.

Јавни сервис упозорава да 20. годишњица убиства 16 радника РТС од стране НАТО-а и документарни филм "Хроника најављене смрти" који је РТС емитовао пре неколико дана, уместо да подстакну поштовање према жртвама и њиховим продицама, искоришћени су у делу јавности за политичке злоупотребе у које се индиректно увлачи и та медијска кућа.

Фото: EPA PHOTO EPA/SRDJAN SUKI

"На друштвеним мрежама ових дана сугерише се, пре свега од стране појединих, што садашњих, што бивших политичара, да РТС скрива пуну истину о том трагичном догађају и злочину. Па чак и да прикривамо снимке интерних камера у ноћи бомбардовања", наводи се у тексту на порталу јавног сервиса.
РТС је у реаговању на ширење лажи на Твитеру навео да се ни убудуће неће бавити биткама на тој друштвеној мрежи, поготово онима у којима чињенице нису важне, али да има обавезу да од лажи сачува ту кућу и људе који су у њој радили, а нису се ничим огрешили о професију и своје колеге. 

"Пре свега имамо обавезу да сачувамо успомену на наше колеге убијене на радном месту и не дозволимо да се та успомена на било који начин прља дневнополитичким потребама", истиче се у тексту на сајту јавног сервиса.  

РТС је бомбардован 23. априла 1999. године у 2.06 и тада је живот изгубило 16 радника те медисјке куће док је 16 повређено.

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести