Руководство Српске критикује избор високог представника

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас са делегацијом Републике Српске, коју предводе председавајући Председништвом Босне и Херцеговине Милорад Додик и председница РС Жељка Цвијановић.
Vucic i Cvijanovic/Fonet/TV
Фото: Фонет/ТВ

Тема овог сусрета, који је затражила у свом писму Жељка Цвијановић, биће именовање Кристијана Шмита за новог високог представника у БиХ. Уочи састанка Вучић је изјавио да „ нема сумње да ће бити много теже за РС“, јер ће како је приметио, „Немци дати све од себе да направе функционалну државу БиХ, преко узимања компетенција власти РС“.

- Неће бити лако ни за Србију, јер Србија мора да разговара са представницима Немачке, али мора да буде увек уз РС - нагласио је он. - Кристијан Шмит је веома озбиљан човек, мој познаник са којим сам много пута разговарао. Један је од најснажнијих политичара Немачке. Човек који, не мислим, да мрзи Србију и српски народ, али разумем ставове Милорада Додика и људи у РС који су сити доласка људи са стране да управљају земљом БИХ - објаснио је Вучић, приметивши и да се мора имати у виду да Србија мора да „чува леђа, наравно и БиХ, али и РС унутар БиХ“.

Неће бити лако ни за Србију, јер Србија мора да разговара са представницима Немачке, али мора да буде увек уз РС, наглашава Вучић

-  Ако то Србија не буде чинила неће нико. И то у сваком смислу, финансијском, економском, здравственом и сваком другом – упозорио је председник, констатујући и да није лако водити Српску, да је њему лакше, јер води суверену, независну земљу. - Знам шта Додик жели и хоће. Ја одређене ствари желим да избегнем. Желим да продужимо неконфронтацију, мир и стабилност – изричит је Вучић.

По речима Милорада Додика, данашњи састанак у Београду је прилика да руководство Србије упознају на који начин се спорним именовањем новог високог представника у БиХ покушава игнорисати не само локални фактор, него и међународно право. Додик је истакао да сама чињеница да се не може обезбедити међународни консензус за именовање високог представника говори о томе да он и не треба да постоји, те да ће покушај наметања завршити тако што ће се додатно деградирати сам високи представник, а БиХ изгубити кредибилитет. Истакао је да су консултације и консензус страна потписница Анекса 10 и Резолуција Савета безбедности УН једини начин именовања високог представника, који како је поручио сада може само да егзистира у БиХ.


За и(ли) против Шмита

Амбасадори земаља чланица Управног одбора Савета за имплементацију мира су 27. маја именовали Кристијана Шмита за новог високог представника у БиХ, након што га је за то место кандидовала Немачка. Руска Федерација се није сложила са овом одлуком. Шмит је на месту високог представника наследио Валентина Инцка, који је на овој позицији био од 2009. године.

Скупштина Републике Српске је 10. марта усвојила закључак у којем позива на укидање високог представника у БиХ и “на преиспитивање одлука свих ранијих високих представника у БиХ донесене изван мандата утврђеног Анексом 10”.


- Прихватићемо да разговарамо с њим, али нећемо имати сарадњу. Али и када будемо разговарали, разговораћемо како бисмо пренели све ове ставове – најавио је Додик.

Председница РС Жељка Цвијановић  очекује да ће састанак са Вучићем бити конструктиван, при чему додаје да „Србија има већ довољно својих терета, баласта и притисака и ми смо свесни тога“.

- Желимо да Србији будемо подршка да прође кроз сва та тешка искушења, али исто тако знамо да и ми имамо подршку Србије да се боримо за оно што јесте и право и праведност и бољи живот у Републици Српској - истакла је Цвијановић, захтевајући да се прекине експериментални приступ међународне заједнице према БиХ, те да се штити међународно право, јер оно, подсетила је, подразумева Дејтонски споразум. Она  је указала да погађа и то када се сви оглуше о оно што је написано и када амбасадори у Савету за имплементацију мира, које није никакво тело које је препознао Дејтонски споразум, доносе тако важне одлуке, које су судбоносне за будућност целог овог простора, а то значи оба ентитета.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести