Русија и Кина против промене формата УНМИК или седница СБ УН

ЊУЈОРК: Русија и Кина још једном су се данас успротивиле иницијативи појединих чланица Савета безбедности УН да се промени формат мисије УН на Косову или формат седница СБ посвећених Косову.  
1
Фото: Youtube Printscreen

Руски дипломата при УН Владимир Сафронков заложио се за исто тромесечно састајање, истичући да руска позиција остаје непромењена као и да Резолуција 12 44 треба да остане "камен темељац" решења.

Сафронков је истакао да мисија УН на Косову треба да настави да игра важну улогу, јер је ситуација далеко од стабилне, односно она је, како је нагласио, "погоршана".

Ситуација на Косову далеко је од ружичасте какву представљају заговорници независности Косова, па се чудимо намерама о повлачењу неких међународних снага са КиМ, рекао је руски дипломата наводећи да то може да дестабилизује Балкан у целини, оценио је руски диплопмата.

Истакао је и да је потребна пуна имплементација Бриселског споразума, наводећи да је у центру пажње Русије примена тог споразума и креирање ЗСО.

Он се обратио онима који имају утицаја на Приштину да је убеде да обуздају оне који изазивају тензије.

Еулекс планира да оде, а ситуација је погоршана, нема напретка у истрази убиства Оливера Ивановића, који је убијен 16. марта, много времена прошло, а нема информација о тој истрази, рекао је Сафронков.

"Истина мора да буде откривена што пре је могуће", рекао је руски представник у УН.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести