Русија неће признати Косово

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан Харченко изјавио је данас да Москва неће признати Косово и да остаје доследна својој политици.
bocan harcenko
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Тражимо имплементацију Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, која треба да се примењује и према нашем мишљењу и према међународном праву, рекао је Харченко.

Косово је суштинско питање наше пријатељске и братске сарадње и нема никаквих сигнала да Русија може да промени однос према том питању, изјавио је Харченко, уз оцену да Косово остаје преседан у међународном праву.

Једнострано и нелегитимно проглашење независности Косова не треба доводити у везу са отцепљењем Домбаса, јер су се грађани Доњецке и Луганске републике на референдуму изјаснили за отцепљење од Украјине, што са Косовом није случај, рекао је Харченко.

Грађани Доњецке и Луганске републике не признају власт у Кијеву, “која је резултат нелегитимног и антиуставног државног удара“, изјавио је Харченко Телевизији Инсајдер. Харченко је окарактерисао као позитивно одбијање Србије да уведе санкције Русији.

Србија од почетка руске „специјалне војне операције“ има доследан став и званична Москва то уме да цени, поручио је Харченко. Он је у емисији “Маркер разговор” изразио уверење да код грађана Србије постоји већинско разумевање за руску војну операцију. Харченко је инсистирање Вашингтона и Европске уније да Београд уведе санкције Русији назвао невероватним притиском и непријатељским понашањем Запада према Србији.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести