Русија подржава сваки добровољно постигнут споразум БГ и ПР

МОСКВА: Русија подржава сваки споразум који добровољно постигну Београд и Приштина, изјавио је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.
lavrov
Фото: Tanjug/S. Radovanović, arhiva

Ми ћемо, наравно, као што је председник Владимир Путин више пута рекао, чврсто подржавати Србију у корацима за које сматра да је неопходно да предузме у оквирима Резолуције 1244 Савета безбедности УН и подржаћемо све споразуме добровољно постигнуте између Београда и Приштине, рекао је Лавров на прес конференцији.

Он је указао на неопходност реализације већ постигнутих споразума и подсетио да је 2013. године, уз посредовање ЕУ, постигнут споразум Београда и Приштине о стварању Заједнице српских општина.

Европска унија је у том тренутку била веома поносна на ово достигнуће, ми смо то такође поздравили, у суштини, то је био важан корак, рекао је Лавров.

Он је истакао да је седам година прошло а да у том погледу ништа није учињено и да Москва на то подсећа.

Надамо се да наше колеге из Европске уније неће заборавити да је њиховим посредовањем постигнуто нешто што власти у Приштини потпуно игноришу, истакао је Лавров.

Он је додао и да је у погледу тога шта је додато документима, који су потписани у Вашингтону, нарочито тога што се тиче проблематике решавања ситуације на Блиском истоку, став Русије веома једноставан.

Као и у случају резолуције 1244 СБ УН, коју сви треба да поштују и да испуњавају, залажемо се за то да сви поштују и испуњавају резолуције СБ УН о решавању арапско-израелског сукоба, проблема Палестине. Када се покушава да се додају таква питања, која немају везе с проблемима између Београда и Приштине, наравно, не можемо а да не сумњамо у искреност и савесност посредника који предлажу одговарајуће услуге, рекао је Лавров.

Он је нагласио и да је сигуран да и стране одлично разумеју читаву замисао таквих идеја.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести